Szarvas

2020.07.12. 13:06

Utolsó hétvégéjéhez érkezett a Vízi Színház köszönetnyilvánító programja

Öt hétvége telt a Szarvasi Vízi Színházban a Köszönjük, Magyarország! program jegyében. Ezalatt az ország különböző pontjáról érkeztek művészek a teátrumba, hogy előadásukkal fejezzék ki hálájukat a koronavírus idején is szolgálatot teljesítőknek.

V. E.

A hétvégén elérkezett záró pontjához a Vízi Színház Köszönjük, Magyarország! sorozata. A teátrum utóbbival az EMMI felhívása által megvalósult országos programhoz csatlakozott, melynek keretében kialakították az előadó-művészeti szféra támogatásának rendszerét, és egy milliárd forintot csoportosítottak át a független művészek segítésére.

A kialakult helyzetben a támogatás lehetőséget nyújtott az érintett művészek egzisztenciális helyzetének javítására, valamint arra, hogy a veszélyhelyzet elmúltával aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek: bemutathassák új műveiket, folytathassák alkotómunkájukat, találkozhassanak közönségükkel, így a kultúra e területein is újrainduljon szerte Magyarországon. Ehhez biztosított helyszínt többek közt a Szarvasi Vízi Színház is, ahol az elmúlt öt hétben életre kelt a színpad többek közt orvosokért, gyógyszerészekért, ápolókért, mentősökért, polgárőrökért, szociális dolgozókért, rendőrökért, tűzoltókért, pedagógusokért és takarítókért.

A szerző felvételei

Az utolsó hétvégén pedig a kereskedelmi és postai dolgozókért, valamint vasutasokért telt meg a színpad és nézőtér egyaránt. Pénteken 100 Folk Celsius koncert volt, szombaton pedig a Csík zenekar – Beharangozó – hátrányos helyzetű gyerekek – rendhagyó óra projekt című műsorával köszöntötték a vészhelyzetben is szolgálatot teljesítőket. Utóbbin részt vett Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára is, akitől megtudtuk, visszajáró vendégként érkezett a Vízi Színházba, ami már csak azért is különleges helyet foglal el szívében, mert egykor Szarvason tanult, fiatalkori barátaival pedig a mai napig tartja a kapcsolatot. Így már hagyománnyá vált, hogy nyaranta eltöltenek közösen egy-egy hosszú hétvégét a településen, amikor mindig programjaik közé sorolják a teátrum látogatását is.

Hiszen véleménye szerint azok a kulturális produkciók, amikkel ott találkozhatnak, olyan nagyszerű élményt nyújthatnak minden embernek, amire a helyiek büszkék lehetnek. Most pedig, amikor a lakosság kiszabadult a vírus miatti karanténból, és már kellőképpen megéhezett a kultúrára, a közösséggel való találkozásra, mi sem lehetne tökéletesebb hely a kikapcsolódásra, mint ez a színház. Emellett ilyenkor meg kell köszönni mindenkinek a veszélyhelyzetben való együttműködését, akik közül kiemelendők azon munkavállalók, akik különböző területeken, mondhatni éjjel-nappal megtettek mindent azért, hogy a koronavírus ne teljesedjen ki Magyarországon.

Babák Mihály polgármester elmondta, a lakosság túlesett egy jelentős traumán, a veszély pedig továbbra is fennáll, de szükségünk van arra, hogy a településeken lévő közösség összejöjjön, jól érezze magát. Erre szolgál a Vízi Színház Köszönjük Magyarország! programja is, ahol az elmúlt hétvégéken jelentős vendégfellépők köszöntötték azokat a dolgozókat, akik sokat tettek a vírus terjedésének megakadályozásában. Ezt a nemes feladatot helyszín adóként szívesen vállalták és a lehetőségért köszönetüket fejezik ki Fekete Péter államtitkárnak, a Magyar Teátrumi Társaságnak és a békéscsabai Jókai Színháznak.

Seregi Zoltán, a Jókai Színház igazgatója elmondta, igyekeztek az elmúlt hetekben mindazokat megünnepelni, akik a bezártság alatt is kénytelenek voltak dolgozni. Ugyanis a lakosság fegyelmezettsége mellett az ő elhivatottságuk is sokat jelentett abban, hogy hazánkban már visszaszorulóban van a járvány, míg a környező országokban erősödik. Örömére szolgál, hogy ezek az esték sikerrel zárultak, hiszen a Csík zenekar koncertje is teltház mellett valósulhatott meg, aminél nem kell nagyobb boldogság egy előadó és egy színház számára sem.

A postai dolgozókat a zenekar fellépése előtt Molnár Istvánné önkormányzati képviselő, a Gyermekjóléti és Közművelődési Bizottság elnöke, valamint iskolaigazgató köszöntötte, a hétvége pedig a vasárnap esti, Burlesque – Klasszikus és modern tánc a Körös fölött műsorral zárult, amivel a vasutasok előtt tisztelegtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában