népművészet / galériával

2020.07.18. 12:23

Szebbé tették a csabai alkotóházat

Véget ért a rendhagyó nyári népművészeti tábor első hete pénteken, amelyet idén a Tégla Népi Alkotóház és Közösségi Térben rendezett Békéscsabán a Békés Megyei Népművészeti Egyesület.

V. N.

20200715 Békéscsaba Megkezdték a közös munkát az idei, rendhagyó népművészeti nyári táborban, a „Tégla” Népi Alkotóház és Közösségi Térben. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: Imre György

Fotó: Imre György

– Szervezőként nincs nagyobb öröm, mint látni, ahogy megtelik élettel az alkotóház. Külön köszönet illeti a fafaragókat, akiknek hála az alkotóház székely kapuja, az udvaron elhelyezett kopjafák és az erkély a népi jellegű motívummal ellátott fahomlokzata is megújult – emelte ki Pál Miklósné, az egyesület elnöke.

A hét végére a megyei szlovák szobabelső is elkészült. A fafaragók és a bútorfestők által kialakított házrészlet az Országos Népművészeti Kiállításra indul, onnan visszakerülve pedig a megyei könyvtárban fogja megkapni végleges helyét.

Jó hangulatban zajlott a tábor első hete /Beküldött fotók/

Mint megtudtuk, rengeteg kutatás előzte meg a közös munkát. Ament Éva, a bútorfestők csoportvezetője elmondta, tájházakat, néprajzi gyűjteményeket kerestek fel a környéken, illetve a Munkácsy Mihály Múzeumban több száz dokumentumot, tárgyi emléket fotóztak. Így született meg a végleges szobabelső, amely a kancsókkal, a textíliákkal és az egyedileg készített bibliával válik majd teljessé.

Szedettes szőttesek készültek

A Takácsszövő műhelyben péntek délelőtt még javában folyt a munka. A másfél méteres távolságot betartva, három terembe dolgoztak a résztvevők. Debreczeni János, a Népművészet Mestere vezetett körbe minket a textilműhelyben. A csoport vezetője elmondta, a táborban ezúttal a szedettes szőttes volt a téma. Az egy hét alatt a takácsok megismerkedhettek a különböző tájegységek szedettes mintáival, azok szerkesztési és szövési technikáival.

– A cél az volt, hogy a 21-dik század emberének dolgozzuk fel a szőtteseket, amelyek használati tárgyként is megállják a helyüket – hangsúlyozta a csoportvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában