online próbák

2020.06.01. 11:14

Nem állt le az élet a csabai színházban

A koronavírus-járvány ellenére sem állt meg az élet a Jókai színházban. A Tizenhárom almafa című darab szereplői már több online próbán is túl vannak. Közben készülnek az előadás kellékei, a társulat varrodájában szorgos kezek varrják a jelmezeket. Egyéb fontos háttérmunkák megvalósítására is most van mód. Szabadtéri előadásokat tervez június végére a Jókai színház – Az Ibsen-udvarban szeretnénk előadásokat tartani, hiszen az már szabad térnek számít.

Vágvölgyi Nóra

Seregi Zoltán bízik abban, hogy június második felében már elkezdhetik a próbákat a teátrumban /Fotó: MTI-archív/Rosta Tibor/

Fotó: Rosta Tibor

A Jókai színház igazgatója hírportálunknak elmondta, amint feloldják a veszélyhelyzetet, megkezdik az őszre tervezett előadások élőpróbáit. A darab kellékei pedig addigra biztosan elkészülnek. – A díszleteket most is a színház által megbízott vállalkozó készíti, jelmezeinket pedig a saját varrodánkban állítják össze a kollégák. De persze a ruhapróbákhoz már a színészek személyes jelenléte szükséges, így majd csak ezután tudják készre varrni a ruhákat – részletezte Seregi Zoltán.

A Tizenhárom almafa című darab mellett a Koltay Gergely, Szűts István és a Kormorán zenekar által jegyzett, A Megfeszített című rockopera is része a repertoárnak. Ebben a darabban Varga Miklós lesz az egyik főszereplő, aki korábban már eljátszotta ezt a szerepet, így számára nem ismeretlenek a dalok. A további három szereplőt a társulatból, Csonka Dóra, Csomós Lajos és Katkó Ferenc alakítja.

– Ők is megkapták már a zenei anyagot, és azóta otthon készülnek. Galambos Hajnalka a korrepetitoruk, ő tartja velük a kapcsolatot, ha kell, napi szinten gyakorolnak. Nem könnyű dalok, így elkél a segítség a színészeinknek – osztotta meg Seregi­ Zoltán.

Seregi Zoltán bízik abban, hogy június második felében már elkezdhetik a próbákat a teátrumban /Fotó: MTI-archív/Rosta Tibor/

Mint mondja, a ruhatervek már ennél a darabnál is készen vannak, és elkezdték varrni azokat, illetve a díszlet szintén kialakulóban van már.

– Az állítópróba is megvolt. Ilyenkor a tervek alapján, jelzésszerűen kirakják a díszletelemeket, ezáltal kiderül, hogy mennyi hely marad a színpadon, mennyire láthatóak a nézőtérről a színészek és az őket körülvevő tárgyak. Így nagy valószínűséggel már a díszletben és a jelmezekben kezdhetjük el a próbákat. Vagyis sokkal hamarabb elkészülhet az előadás, lerövidülhet a próbaidőszak – ismertette az igazgató. Ez persze azzal is jár, hogy – a korábbi évektől eltérően – már nyáron megkezdődhetnek a próbák. Addig pedig a nyári szünetre tervezett karbantartási munkálatokat végzik el a színházban.

– A színpad, a világítás, a hangrendszer, az épületen belüli javítások, a díszlet- és a jelmezraktárak selejtezése is most történik. Illetve rengeteg irat is található a színházban, ezek részben színdarabok, melyeket folyamatosan digitalizálunk, hogy a továbbiakban egyszerűbben tudjunk hozzájuk férni, és egyúttal helyet szabadítsunk fel az új példányok számára – árulta el hírportálunknak Seregi Zoltán.

Az Ibsen-udvarba költözik a színház

Szabadtéri előadásokat tervez június végére a Jókai színház – Az Ibsen-udvarban szeretnénk előadásokat tartani, hiszen az már szabad térnek számít. Azonban mivel a nézőtérnek – a biztonsági előírások szerint – csak a felét lehet megtölteni, elsősorban stúdiódarabokat szeretnénk kihozni a szabadba – árulta el Seregi Zoltán.

Igazgatói teendők

Seregi Zoltán úgy fogalmazott, hiába van zárva a nézőtér, most is a színház tölti be a mindennapjait.

– Folyamatosan figyelemmel kísérem az online tevékenységünket, miközben igyekszem tartani a lelket a színészeinkben. De a következő évadot is nagy erőkkel tervezzük, ami könnyen lehet, hogy borulni fog. Viszont több forgatókönyvünk is van a jövőre nézve. A színitanházban sem állt le az élet, online tanítottam a végzőseimet. Illetve készülünk a felvételire is, amit most digitálisan fogunk elindítani. A jelentkezőknek kisfilmeket kell beküldeniük magukról, ami nem annyira új keletű dolog, hiszen az állásajánlatoknál gyakran készítenek a színészek hasonlót. Tehát első körben a felvételek segítségével megnézzük, megismerjük őket, hogy milyen karakterek, mennyire lehet velük a későbbiekben dolgozni. És akikben látunk potenciált, azokat reményeink szerint augusztusban már személyesen is meg fogjuk tudni hallgatni. Tehát van mit csinálni, de ha a járványhelyzet megengedi, akkor hamarosan még magasabb fokozatra kapcsolunk – részletezte a színház igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában