Gyula - Galériával

2020.06.24. 16:29

Levendula Levi és Livi már várja a szüretet

Ismét lila virágba borult a levendulamező Szanazug gyulai oldalán.

P. G.

20200624 Gyula határában virágzik a levendula mező Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A területen a hétvégén újra megrendezi a Szedd magad! akciót a Gyulai Hangya Növénytermesztési Szociális Szövetkezet. A népszerű növény egyébként reneszánszát éli, már hetek óta óriási az érdeklődés a szüret iránt.

Serfőzőné Baracsi Márta, a szövetkezet elnöke hírportálunknak elmondta, az időjárás a levendula termesztésébe is alaposan „bekavart”, egy ideig nem volt eső, utána pedig rengeteg csapadék hullott, aminek megvoltak a hatásai.

 

– A Szedd magad! akciót az elmúlt években mindig június elején, legkésőbb a közepén tartottuk, most viszont éppen a mögöttünk hagyott szeszélyes hetek miatt el kellett tolnunk egy kicsit – árulta el. A szüretet így most szombaton és vasárnap 14-től 18 óráig tartják.

A szövetkezet tagjai egyébként két különleges szalmabábut, – Levendula Levit és Livit is – elkészítették, hogy azok mutassák és vigyázzák a mintegy ezer négyzetméteren fekvő, körülbelül ezer tövet számláló mezőt. A növényt nagyon sokan kedvelik, rengetegen fotózkodnak ott, nézelődnek egy kicsit, és a szövetkezet elnökét is sokan keresik a Szedd magad! akció miatt.

Pálinkába is kerül belőle

Az akcióra Gyula mellett már Békéscsabáról, Kötegyánból, Sarkadról is bejelentkeztek. Lesz, aki szörpöt készít a növényből, mások szappannak vagy dekorációnak viszik. Akadnak, akik lekvárt készítenek levendulából, és olyanra is szép számmal van példa, hogy molyok ellen alkalmazzák a lila szépséget. Ami idén újdonság, hogy lesz, aki pálinkába teszi majd a növényt, mert attól kellemesebbé válik az itóka íze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában