védett madarak

2020.06.30. 13:55

Eltüntetné a csabai család a házuk elől a gólyafészket

Csupa piszok a gólyák miatt a bejárati ajtó és az utca­fronti ablak, sőt az udvar egy része is – mondta a békéscsabai Péli Mihályné, panaszkodva a háza előtt otthonra talált, fokozottan védett madarakra. A fészket tavaly tavasszal telepítették a Bánát utcába, a család háza elé. Szeretnék, ha a fészket eltüntetnék a lakásuk előtti oszlopról, legalább pár méterrel odébb helyeznék, egy másik karóra.

Licska Balázs

A gólyapiszok megkeseríti az életüket

Fehér pöttyökkel teli a Bánát utcában a Péli család otthona előtti kapubejáró, a járda, valamint a bejárati ajtó és az utcafronti ablak is. Sőt, mivel a gólyák általában az udvaruk felett repülnek, a zöldségekkel és gyümölcsökkel teli kertet is beterítik a piszkukkal, mutatta panaszkodva Péli Mihályné.

– Tavaly tavasszal érkezett három „démászos” kocsi, hoztak egy fészektartót, amit felszereltek a villanykaróra. Hiába ellenkeztem és jeleztem, hogy erről minket nem kérdezett meg senki sem, mondták a szakemberek, hogy erről nem ők döntöttek, ők csak a feladatukat végzik, amit természetesen megértettem. Később próbáltam telefonálgatni az ügyben, elérni valamilyen illetékest, de nem jártam sikerrel – mesélt az előzményekről Péli Mihályné.

A gólyapiszok megkeseríti az életüket /A szerző felvétele/

Elmondta, közel három évtizede laknak a Bánát utcában. Otthonuk előtt egészen az előző évig nem volt gólyafészek, viszont a szemben lévő ház kéményén igen. Emlékei szerint annak tetőszerkezetét és kéményét is elbontották pár esztendővel ezelőtt – vélhetően ezért kerestek az illetékesek a Magyarországon fokozottan védett madaraknak másik fészkelési lehetőséget a közelben.

– Tavaly nem voltak kis gólyák, így a probléma sem volt akkora, mint most. Idén két kicsi van a fészekben, de úgy tudom, hogy három is volt, csak az egyik kiesett – folytatta, miközben háttérzeneként kelepeltek a szárnyasok. Kiemelte, a rengeteg piszok miatt szinte undorodnak kilépni a kapun, nem tudnak a bejárón megállni a kocsival anélkül, hogy ne koszolnák össze.

– Szeretem az állatokat, de azért mindennek van határa. Sok helyen látok gólyafészket, de sehol sem annyira közel a házakhoz, mint itt. Szeretném, ha máshova tennék a fészket, legalább pár méterrel odébb, hogy ne a bejárót piszkítsák össze állandóan – mondta. Kiemelte: tisztában van azzal, hogy közterületről és fokozottan védett madarakról van szó, de szeretne megoldást a problémára.

Lebontották a kéményt, ezért helyezték át a költőhelyet az utcában

A Bánát utcában lakossági igényre, a Körös-Maros Nemzeti Park által szakmailag kijelölt helyre, az illetékes hatóság engedélyével helyezték át a Magyarországon fokozottan védett fehér gólya fészkét az NKM Áramhálózati Kft. munkatársai, mert a korábbi fészket tartó kéményt statikai okból lebontották – ismertették hírportálunk kérdésére az áramszolgáltatónál, a Nemzeti Közműveknél.

A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett madárnak számít, természetvédelmi értéke 100 ezer forint – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. Min írták, hazai állománya az elmúlt száz évben erősen ingadozott, jelenleg csökkenő trendet mutat, 4000-4500 pár körül alakul. Fészkét az esetek döntő többségében emberi településeken építi. Manapság itthon főleg villanyoszlopokon költ, ezek elterjedése előtt kéményeken, tetőkön és fákon fészkelt. Vonuló madárról van szó, így jellemzően március és szeptember között figyelhető meg Magyarországon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában