tippek

2020.05.30. 07:20

Békés megyében is egyre elterjedtebb a grillezés

A jó idő beköszöntével egyre többen kezdenek el grillezni, vagy éppen terveznek be egy esti, családi szalonnasütést. Mindennek azonban megvannak a praktikái és a veszélyei is, nem árt ezekre felkészülni.

Vágvölgyi Nóra

Aki szokott grillezni, az a hagyományos módon készült tűzre esküszik. A fa, a füst egyedi ízt kölcsönöz az így készült éteknek. Ezért általában azt szokták javasolni, hogy ha grillezni szeretnénk, akkor faszenet használjunk. Talán sokakat meglep, de ennek minősége is nagyon fontos: a végeredmény csak jó alapanyagból készült parázsnál lesz kifogástalan. Mindemellett használjunk direkt erre a célra készült gyújtót, ne kísérletezzünk például benzinnel vagy gázolajjal, ezek egyrészt veszélyesek, másrészt a sült ízét is elrontják.

– Türelmesnek kell lennünk, mert ahhoz, hogy finom étel süljön, parázs kell. Itt szokták sokan elrontani, túl korán kezdik grillezni a húst, és az lángra kap a zsiradéktól, megég. Egy igazi parázson sütéshez idő kell, és egy olyan séf, aki türelmesen, tiszta szívvel meg tudja sütni a húst – árulta el Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács.

A grillezés idehaza is egyre népszerűbb /Illusztráció: Shutterstock/

Tanácsa szerint sertés és marha esetében figyeljünk arra, hogy azok elég időt töltsenek a pácban. A húsnak olyan részét készítsük el, ami roston sütésre valóban alkalmas. A sertésnél a tarja, a karaj, marha esetében a bélszín és a hátszín, ami ízletes lehet. De a szakács szerint egy gyakorlott séf pecsenyét is tud sütni parázson. Mindegyik esetében azonban figyelni kell arra, hogy ne süssük túl. És amikor elkészül a hús, ne feledkezzünk meg a pihentetéséről, 15-20 perc alatt megnyugszik a sült, a nedvek is visszaszorulnak, ami növeli az élvezeti értékét. Ambrus György szerint, csirkét is bátran használhatunk, de itt is figyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki a húst.

– A zöldségekre is ugyanez igaz, ne főzzük túl, ne készítsünk lecsót belőle, hanem előtte pici zöldfűszerrel és olajjal keverjük össze, és miután elkészült, csak utána sózzuk. Így nem veszíti el a zöldség a nedvességtartalmát, roppanósságát, hiszen a só hozzáadásával kivonjuk a vizet, és értékes tápanyagok, nyomelemek, vitaminok távoznak az ételből – tette hozzá.

Ambrus György a bográcsozásról is beszélt, elmondása szerint mielőtt újra használnánk, mossuk, főzzük ki az edényt. A tűz pedig itt is fontos, ne legyen túlrakva, és számít, hogy milyen fát ­teszünk alá. Kavargatás helyett pedig elég, ha a bográcsot forgatjuk. – Minél lassabb lángon, szépen gyöngyözve növeljük az étel élvezeti értékét. De persze figyeljünk ­arra, hogy ne főzzük túl. Érdemes kicsit korábban levenni, hiszen a bográcsba a tűzről levéve tovább fő még, így viszont készre tud sülni a saját maga hőmérsékletétől. Itt is érdemes pihentetni az ételt egy kicsit, míg összeállnak az ízek – részletezte a séf.

Sütögetéskor a biztonságra is fokozottan ügyeljünk

Egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat, vagy éppen a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. Ezért mindig legyen a közelben valamilyen oltóanyag. Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, el kell oltani a tüzet. Gázrózsa vagy gázzsámoly használata esetén csak a kimondottan rájuk készült pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni. Mindenképpen kerülni kell a házilagos megoldásokat. Használat után mindig azonnal zárjuk el a palackot. Társasház erkélyén lehet grillezni, de nem mindegy, hogy milyen módszerrel tesszük mindezt. Gázpalackról működő grillt vagy zsámolyt társasház erkélyen tilos működtetni, ahogy a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható biztonságosan. Ha az erkélyen grilleznénk, azt egy elektromos grillel tegyük – tette közzé szezonális tanácsainak összefoglalóját a napokban a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában