virágzás

2020.04.22. 15:47

Online csodálhatjuk a Bihar-hegység krókuszait

A tavasz beköszöntével évről évre rengeteg Békés megyei lakos is megcélozza a Bihar-hegységet, hogy részese legyen a krókuszok virágzásának. A koronavírus-helyzet miatt az idei túrákról le kell mondanunk, azonban online megcsodálhatjuk a növények ébredését.

N. T.

Mikor az alföldi kertekben már lassan kezdenek elhervadni a tavasz hírnökei, és a tulipánok is előbújnak a föld alól, sokan megkezdik túrájukat a Bihar-hegység fennsíkjaira. Az odautazók megkeresik a krókuszmezőket, ahol azok tömeges virágzása várható. Ilyenkor millió és milliárd számra nyílnak a virágok és hektárszámra borítják be a hegyeket – olvasható az Erdélyi túrák sajtóanyagában.

Idén csak képekről csodálhatjuk a krókuszok virágzását /Fotók: Erdélyi túrák/

A krókusz, vagyis a kárpáti sáfrány virágzása több, mint egy hónapig is elhúzódhat, egészen március végétől május elejéig tart, hiszen az 1200 és 1700 méter közötti szintkülönbség hőmérsékleti változást is eredményez. Április elején – a hó olvadása után – rögtön kibújnak a krókuszok, és a hónap végén a tőzikék is kinyílnak.

A tavasz langyos melegét érzi a mocsári gólyahír, a kakasmandikó, a primula is, akik a Bihar-hegység széltől védettebb völgyeiben nyílnak, a patakok partjait pedig hegyi árnikák teszik színesebbé. Vannak olyan részek is a Boga-völgyében, ahol medvehagyma-mezőkön lehet sétálni, és olyan hagymaillat fogja körül a kirándulót, mint Makón hagymaszedéskor.

Séta a medvehagymák mezején

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában