Állatvédők

2020.04.08. 19:54

Megmentették az út szélén kidobott kölyökkutyákat Mezőberény határában

Alig pár órás kiskutyákat dobtak ki szombat délelőtt Mezőberény határában, úgy, hogy az újszülött kisállatokon még a köldökzsinór is rajtuk volt. A „gazda” egymástól szinte pontosan 100 méterre tette ki a kicsiket. Helyi állatbarátok segítségével a Mini Mancsok Állatvédő Egyesület mentette meg a kutyusokat. A szervezet keresi a tulajdonost – akár névtelenül is –, hogy segítsen neki az ivartalanításban, és a történtek ne ismétlődjenek meg.

Papp Gábor

20200407 Békéscsaba Fekete Rita, a Mini Mancsok elnök gondozza a kidobott kiskutyákat. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A békéscsabai székhelyű, de az egész országban tevékenykedő Mini Mancsok Állatvédő Egyesület négy esztendeje alakult meg azzal a céllal, hogy segítse a magukra hagyott, kifejezetten újszülött kutyák megóvását. Tagjaik egyébként már tíz éve végzik ezt a munkát.

Ma már biztonságban vannak a kiskutyák /Fotó: Imre György/

– Régi ismeretség mentén egy hölgy – aki maga is cicamentéssel foglalkozik – keresett meg minket a hétvége első napján azzal, hogy magára hagyott kiskutyát talált Mezőberény határában, szinte az utolsó utcában – számolt be hírportálunknak a történtekről Fekete Rita, az egyesület elnöke. – Azonnal a helyszínre siettünk. Rögtön láttuk, hogy nagyobb testű kiskutyáról van szó. Az ilyen fajtából általában többen jönnek a világra. Éppen ezért elkezdtük keresni a testvéreit, de nem jártunk sikerrel. A közvetlen közelben nem találtuk meg őket. Már kezdtük feladni, de a gondolat mégsem hagyott nyugodni. Ezért visszatértünk a helyszínre. Ekkor 100 méterre a megtalálástól egy újabb kis állatot láttunk meg az útszélén, majd további 100-100 méterenként újabb három kölyköt. Az újszülött kutyák még nem igen másznak, különösen ekkora távolságokat nem képesek megtenni. Egyértelműnek tűnik, hogy a tulajdonos teljesen tudatosan, egymástól nagyjából ugyanannyi méterre rakta ki őket, vélhetően egy autóból.

Az elnök elmondta, ahogy visszaérkeztek Békéscsabára, megosztották a Facebook-posztjukat azzal, hogy keresik a gazdát.

– Bár megvan róla a véleményünk, nem azért keressük, hogy szemrehányást tegyünk neki, hanem azért, hogy segítsünk az ivartalanításban. Ha ez ugyanis nem történik meg, fél év múlva újra hasonló problémával kell szembesülnünk. Még a nevét sem kérjük, csak jelentkezzen, és kifizetjük az ivartalanítást. A tapasztalatok szerint, aki egyszer ilyet megtesz, többször is megismételheti a kölykök kirakását.

Fekete Rita kiemelte, bár a tulajdonos még nem kereste meg őket, a berényi állatvédők nem sokkal a posztjuk után hívták őket, hogy találtak még egy kölyökkutyát az alomból, körülbelül 300 méterre. Természetesen érte is elmentek. Valamennyi kiskutyán még rajta voltak a köldökzsinór darabjai, ami mutatja, hogy alig pár órásként kerültek az út szélére.

A kicsik a megtalálásuk idején kritikus állapotban voltak – mondta kérdésünkre Fekete Rita, aki egyébként állatorvostan-hallgató, és a szervezetben van praktizáló állatorvos is. A kutyáknak nem volt étvágyuk, ki voltak száradva, egyetlen szerencséjük, hogy jó időben tették ki őket. Ilyenkor még nem működik a hőháztartásuk, az évszakhoz képest meleg, napsütéses idő óvta meg őket.

Normalizálódott az állapotuk

Fekete Rita elmondta, hétfőre már normalizálódott a kutyák állapota, olyan tápszert kapnak cumisüvegből, ami helyettesíti az anyatejet. Kitért arra, hogy az anyaállatot is érdemes lenne orvosnak megmutatni, hiszen nagyon rossz esetben tejlázat kaphat, ami meg is ölheti.

A kutyákat megfelelő állapotban, ivartalanítva, az összes szükséges oltás után adják majd örökbe. Erről Facebook-oldalukon tájékoztatást adnak a későbbiekben.

Jelenleg harmincnyolc kutya, köztük két másik olyan alom van a gondozásukban, amelynek kutyáit cumisüveggel etetik. A szombaton talált kicsiket nagy fáradsággal nevelik, 3-4 óránként cumiztatják őket.

Az egyesületnek szüksége lenne támogatókra. A legnagyobb segítséget a puha plédek, törölközők jelentik, továbbá nagy támogatás lenne állatbarátok adó 1 százalékos felajánlása is. Adószámuk: 18758698-1-04.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában