Köröstarcsa

2020.04.18. 11:29

Ismét virágzik a sárga erdei tulipán a megye több pontján

A köröstarcsai ligeti rendezvényközpont területén és Mezőberényben is virágozni kezdett a sárga erdei tulipán a napokban. Mindez azért számít különlegességnek, mert a növény hazánkban csak kevés helyen található meg.

Papp Gábor

Lipcsei Zoltán: fontos megóvni közös értékünket, a különleges tulipánt /Fotó: BMH/

A ligeti rendezvényközpont területén virágozni kezdett egy igen ritka növény, a sárga erdei tulipán – számolt be a fejleményekről Lipcsei Zoltán. A község polgármestere kiemelte, a virág tudomásuk szerint Békés megyében Mezőberényben, Szarvason és Köröstarcsán van jelen. A növény a helyi értéktárban is szerepel, helyi jelentőségű természeti értékként való nyilvántartása folyamatban van. A településvezető kérdésünkre elmondta, néhány évvel ezelőtt tulajdonképpen véletlenül fedezték fel a sárga erdei tulipánt.

– A ligetet az önkormányzat évekig bérbe adta, és amikor visszakerült hozzánk, akkor vettük észre a növényt. A hagymák akár ötven centi mélyen helyezkedhetnek el, így akkor sem pusztultak el, amikor lenyírták a területet – ecsetelte Lipcsei Zoltán. – Amióta kiderült, hogy nálunk is megtalálható a növény, különösen igyekszünk óvni. Sok magánháznál is megjelent a különlegesség. A tulajdonosok ugyanúgy vigyázzák, mint mi.

Lipcsei Zoltán: fontos megóvni közös értékünket, a különleges tulipánt /Fotó: BMH/

A sárga erdei tulipán Magyarországon szinte egyáltalán nem található meg, Dél-Európában és Nyugat-Európa egyes országaiban őshonos, vadon élő növény. Ez a mediterrán régióra jellemző, kifejezetten kecses megjelenésű hagymás évelő, keskeny formájú virágokat hoz. A sárga virágok rendszerint egyesével, legfeljebb kettesével nyílnak a 25-40 cm magas szárakon. Köröstarcsa környékén a gerebcsényi legelők szélén és a ligetben találták meg a tulipánok élőhelyét. A települési értéktárba 2016-ban a helyi értéktárbizottság javaslatára vették fel.

A megyei sárga erdei tulipán felfedezésében kulcsszerepe van Csete Gyulának, a mezőberényi Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ muzeológus szakemberének, aki 2010-ben bukkant rá a ritkaságra. A szakember – aki mindig is érdeklődött a növényvilág iránt – a feleségével kerékpározott a városban, amikor útjuk során figyelmesek lettek a különleges növényre, amelyet a muzeológus az internet segítségével próbált meg beazonosítani. Mint azt akkor hírportálunknak elmondta, a fajta nem igazán hasonlít a boltokban kapható, nemesített, illetve hibrid virágokra. Leginkább ez késztette arra, hogy próbálja meghatározni, milyen növényről van szó, amit Szelekovszky Lászlóval közösen azonosított be.

Berényben is jelen van a növény

Mezőberényben továbbra is jelen van a sárga erdei tulipán, bár kicsit visszaszorult a terület, ahol megtalálható – fogalmazott kérdésünkre Csete Gyula, aki feleségével közösen éppen a napokban térképezte fel a növény előfordulási helyét. A 47-es út melletti temetőnél, az ipari parknál és a német temetőnél is láthatják az érdeklődők az éppen virágzó különlegességet. A virág egyébként a feltételezések szerint vagy őshonos Békésben, vagy betelepülők hozták magukkal a megyébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában