Békéscsaba

2020.04.24. 19:59

Hamarosan a megújult orgona szólalhat meg a templomban

Ötmillió forintból restaurálják a békéscsabai Páduai Szent Antal-társszékesegyház orgonáját. A javítás után egy jó állapotú, megfelelően hangolt,és működő orgona játéka szólalhat meg a liturgia- és koncertszerető közönség örömére.

V. N.

Sipos István mind az 2226 darab sípot egyenként átnézi, korrigálja

Fotó: Imre Gyorgy

Szigeti Antal, a Páduai Szent Antal-társszékesegyház plébánosa elmondta, orgonafelújításra adtak be pályázatot, amelyen ötmillió forintot nyertek, ennek segítségével kicserélik a membránokat, teljesen kitisztítják és hangolják az orgonát. Mindezek mellett felújítják a szélládát, elvégzik a szükséges javításokat, valamint a templom rekonstrukciója során megsérült sípokat is helyrehozzák. A plébános szavaival élve nagyjából egy generáljavítás történik az orgonán, amelynek munkálatait Sipos István orgonarestaurátor végzi el.

– Ezután az orgonánk mindenkor alkalmas lesz a koncertre is, és kisebb munkákkal, akár egy hangolással fel tudjuk készíteni ezekre.

Tehát nem lesznek olyan problémáink, hogy egy síp nem szólal meg, vagy éppen akkor ad hangot, amikor egyáltalán nem kellene.

Ilyenek ugyanis korábban gyakran előfordultak – jegyezte meg hírportálunk Szigeti Antal.

Sipos István mind az 2226 darab sípot egyenként átnézi, korrigálja

Mint a Filharmónia Magyarország ügyvezetőjétől megtudtuk, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága orgonafelújítási programot hirdetett, és ebben biztosítottak forrást erre a célra.

– A templom gyönyörűen karban van tartva, jó érzés látni azt, hogy mennyire tiszta és ápolt környezetben van. Ráadásul Békéscsaba egy nagyváros, megyeszékhely, fontos, hogy a katolikus templomban egy jó állapotú orgona álljon – részletezte Szamosi Szabolcs.

A hangszert felújító Sipos István elmondta, az egyik legfőbb feladat az orgona sípjait működtető szelepemelő párnácskák javítása, melyek átlagéletkora ugyanis 50 év, itt pedig már több mint 100 éve működnek. Ez nagyságrendileg kétezer darab kisebb-nagyobb méretű membrán cseréjét jelenti, amelyek Németországból beszerzett kecskebőrből vannak. A másik nagyobb problémája az orgonának, hogy a levegőellátó fúvója gyakorlatilag használhatatlan állapotban van, a restaurátor szavaival élve „orrán-száján jön ki a levegő”. Ennek a teljes újrabőrözése is megtörténik, ez a másik elég komoly tétele a felújításnak. Mindezek mellett rendbe hozzák a sípsorokat kapcsoló mechanizmust is, majd következik az orgona teljes tisztítása, a hangok, a hangerő, a hangszín beállítása és végezetül a hangszer behangolása.

Az orgona elkészülte szerződés szerint de­cember 15., de a felújítást végző mester bízik abban, korábban befejezi majd a szükséges munkálatokat.

Fotók: Imre György

Hangszer, több ezer síppal

Mint megtudtuk, a patinás eszközt még 1914-ben a Rieger orgonagyár építette, amely a mai Csehország területén fekszik. Ez volt a gyár 1952. orgonája. Harmincregiszteres hangszer. Többek közt fémsíp és ónsíp is van benne, melyek mindegyike másképp szól, ezzel lehet elérni, hogy többféle színárnyalatot ki tudjanak hozni az orgonából. Összesen egyébként 2226 darab sípja van a hangszernek, és a legtöbb alkatrészéhez több mint száz esztendeje nem nyúltak, még az eredeti állapotában van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában