jégkármérséklő rendszer

2020.04.19. 07:19

Borsónyi jég váltja a diót a megyében

Térségünk agráriumában is kulcsfontosságú a tavaszi munkák időszaka.

Ny. L.

Archív felvétel

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke a jelenlegi helyzetben is fontosnak tartja a jégkármérséklő rendszer április 15-ei elindítását, hogy a gazdák termőföldjeit és az egyéb vagyontárgyakat megóvhassák.

– A megye egészét lefedi a jégkármérséklő, úgynevezett Jéger-rendszer – hangsúlyozta dr. Kulcsár László. – Békésben 17 automata és 46 manuális generátor működik. Ezek ezüst-jodid-tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. Az ezüst-jodid nincs negatív hatással a csapadék mennyiségére. A hatóanyag légkörbe juttatása sem egészségügyi, sem környezetvédelmi kockázatot nem jelent, illetve az időjárást egyéb módon nem befolyásolja.

Archív felvétel

A NAK megyei elnöke kitért arra, az időjárás szempontjából nagyon ritka két egyforma év, hiszen a zivataros napok számának tekintetében hasonló, a zivatarok kialakulásának szempontjából viszont teljesen eltérő volt a jégkármérséklő rendszer működtetésének első két éve.

– A tavaly április 15. és szeptember 30. közötti védekezési időszakban a zivatarok érkezése, kialakulása a határokon túlról orkánerejű széllel, viszonylag rövid idő alatt, nagy mennyiségű csapadékkal érkező frontokhoz volt köthető – hangsúlyozta dr. Kulcsár László.

– A múlt évben többször tapasztalhattuk a szélsőséges időjárási viszonyokat, a heves zivatarokat és a jégverést, aminél viszont a rendszer által a dió, cseresznye nagyságú jeget sikerült borsószemnyire csökkenteni. Megállapítható, hogy a 2019-es, rendkívüli időjárás ellenére az összes mezőgazdasági kárbejelentésen belül éves szinten harmadával csökkent a jégkár aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában