Arcvédő pajzsokat nyomtattak az orosházi kórháznak

A Facebook-on nemrégiben alakult a “3D nyomtatás a koronavírus ellen!” elnevezésű csoport, aminek tagjai egy már külföldön bevált arcvédő pajzsot nyomtatnak az egészségügyi dolgozók számára.

Pető-Farkas Éva gazdasági igazgató, Gál Csanád és dr. Duray Gergő főigazgató

Három orosházi fiatal, Gál Csanád, Ivány Dávid és Gellén János tudásukkal és 3D nyomtatójukkal az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az új koronavírus cseppfertőzéssel terjed, és a gyógyítás közben sokszor közel kell hajolni a beteg arcához, aki akaratlanul is köhög, tüsszent. Az arcvédő pajzs viselése jelentősen csökkenti a fertőzésveszélyt, emellett a műanyagból és plexiből készült eszközök gyorsan és könnyedén fertőtleníthetők.

Pető-Farkas Éva, Gál Csanád és dr. Duray Gergő /Fotó: Orosházi Kórház Facebook oldala/

Az orosháziak a fejpántot készítik a 3D nyomtatókkal, ezekhez kapják egy másik csapattól a méretre vágott plexiket. Első körben közel 50 pajzsot készítettek 2-3 nap alatt, majd miután a közösség átállt egy módosított termékre, ők is váltottak. Viszont nem akarták veszni hagyni a már legyártott eszközöket.

– Ezért úgy döntöttünk, behozzuk az Orosházi Kórházba, hiszen ezek is nagy segítséget jelenthetnek az egészségügyi dolgozóknak. Számunkra nem is volt kérdés, hogy beszállunk az akcióba, mi ezzel tudunk segíteni a járvány elleni küzdelemben – mondta Gál Csanád.

A következő napokban a tervek szerint még több száz pajzsot gyártanak a kórház számára. Gál Csanád hozzátette, várják az orosházi és környékbeli személyek, cégek jelentkezését, akik alapanyaggal, 3D nyomtatóval, esetleg lézeres vágással be tudnak szállni a gyártásba, hogy rövid idő alatt minél több ilyen eszközt tudjanak a magyar kórházakba eljuttatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában