frissítve

2020.03.26. 13:53

A méhkeréki termelők várták volna a romániai napszámosokat

Bár továbbra is le van zárva a méhkeréki határátkelőhely, az ingázók számára csütörtökön megnyitották. Több kötegyáni dolgozik Nagyszalontán, Méhkeréken pedig indul a munka a fóliában, a gazdálkodók számítanának a romániai napszámosokra. Közben érdekessé teszi a helyzetet, hogy a koronavírus-járvány szerdától miatt Romániában kijárási tilalmat rendeltek el.

Licska Balázs

Fotó: IMRE GYORGY

– Újra lehetővé válik az ingázás a magyar-román határon azoknak, akik a határ másik oldalán dolgoznak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek. A döntés érinti a nagyjából két hete lezárt méhkeréki határátkelőhelyet. A rendőrség hivatalos oldalán az olvasható: csütörtöktől átmehetnek azok az ingázók, akiknek a határtól 30-30 kilométerre van a bejelentett lakcíme, illetve munkahelye.

Az ingázók számára újranyitották a lezárt méhkeréki határátkelőhelyet /Fotó: Imre György/

– A méhkeréki határátkelőhely működése egyrészt a kereskedelem miatt fontos, mivel a termelők egy része Romániába vitte az árut, másrészt jelentős azon romániai napszámosok száma, akik a fóliákban segítik a méhkeréki gazdálkodókat – mondta Tát Margit, a település polgármestere. Hozzátette, a határátkelőhely lezárása tehát a gazdálkodókat érintette érzékenyen. Ugyanakkor úgy tűnik, a részbeni újranyitása sem enyhíti a problémákat, mivel várhatóan nem jönnek, jöhetnek majd napszámosok. Közben szerdán Romániában kijárási tilalom lépett életbe.

– Most indul a szezon, az biztos, hogy segítségre szükség lesz a fóliákban – folytatta Tát Margit. Nemrég összehívták a gazdálkodókat, és ajánlásokat fogalmaztak meg az agrárkamara számára, hogyan lehetne a gondokat orvosolni. Mivel tehát vélhetően nem számíthatnak a Romániából érkező olcsó munkaerőre, a gazdálkodóknak juttatott támogatások összegét meg kellene emelni, hogy magasabb órabért fizethessenek. Különben nem tudnak hazai munkaerőt alkalmazni.

Sarkadkeresztúr polgármestere, Bakucz Péter elmondta, tudomása szerint egy – egyébként Nagyszalontáról áttelepült – családot érintett érzékenyen a méhkeréki határátkelőhely lezárása. Ugyanis a családfő folyamatosan ingázik, Nagyszalontán van a vállalkozása. Ő a lezárást követően úgy döntött, hogy ideiglenesen Romániában marad, a szülői házban lakik. Vélhetően neki komoly segítség lesz az újranyitás.

Több kötegyáni dolgozik Nagyszalontán

Nagyszalonta mindössze 14 kilométerre van Kötegyántól, így a közelsége miatt több kötegyáni ingázik, Nagyszalontán dolgozik – mondta dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia, Kötegyán polgármestere. A méhkeréki határátkelőhely lezárása miatt az ingázók úgy döntöttek, hogy Romániában maradnak, rokonoknál, ismerősöknél szállnak meg. Ugyanis Gyula felé kellett volna kerülniük, az pedig nem érte volna meg. Így nőtt a településen az ideiglenesen elhagyott lakások száma, mintegy negyvennel csökkent a lakosságszám.

– Biztos, hogy a határátkelőhely újranyitása jelentős segítséget jelent az ingázóknak – folytatta dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia, aki szerint vélhetően vissza is térnek azok, akik mondhatni Romániában rekedtek, hiszen ők amúgy életvitelszerűen Kötegyánban élnek, több köztük a kisgyermekes család. A polgármester elmondta, Kötegyánban három-négy gazdálkodó van, de ők nem alkalmaznak romániai munkaerőt, csak hazait, így náluk nem jelentkezik az a probléma, mint Méhkeréken.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában