CSAKK-előadás

2020.02.29. 15:20

Uganda: a gorillák nem felejtenek

Ugandába kalauzolta el közönségét szerdán Radics Tamás Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban megrendezett előadásán. A világutazó fotókkal, izgalmas történetekkel mutatta be, hogy miként fér meg egymás mellett a szépség és a veszély Kelet-Afrika kevésbé ismert országában.

N. T.

Fotó: @Csabagyongye

A túravezető még február elején járt többedmagával a Ruwenzori-hegységben, a fekete kontinens harmadik legmagasabb csúcsán. – Hepatitis A, B, vérhas, veszettség, sárgaláz és malária ellen is kellenek oltások, gyógyszerek – sorolta előadása elején Radics Tamás, hogy milyen biztonsági óvintézkedések előznek meg egy ilyen utazást.

A helyiek mindennapjait is bemutatta Radics Tamás /A szerző fotója/

Rada a lenyűgöző tájak mellett mesélt a vadonban élő agresszívabb állatokról, és arról, hogy mire kell figyelnie annak, aki egy ilyen kalandra adja a fejét. – A legnagyobb gondot nem a családban, csordában együtt mozgó állatok okozzák, hanem a lúzerek. Ezek olyan maximum négyfős csoportok, akik a falkáról leválva külön mozognak. Ha például kafferbivalyok vannak a közeledben, csordában, fotózhatod őket, a túravezető engedi. De ha egyet lát, vagy kettőt, akkor szól, hogy nyomás vissza a kocsiba – részletezte.

A beszámolóból kiderült, hogy az angolul jól beszélő helyiek egy vendégszerető közösséget alkotnak, és igyekeznek mindent megtenni, hogy az ott járó túrázók autentikus élményben részesüljenek. Igaz, néha a próbálkozás mosolyt csalhat az arcunkra. Ilyen a helyi “füvesember” példája, aki a szóbeszéd szerint bármilyen betegségből, problémából kigyógyítja látogatóját. A túrázó csoport egyik tagja féltékenységre panaszkodott neki. A gyógyírt megkapta, ám az egy hónappal később még nem igazán fejtette ki hatását.

A magányosan tengő„lúzerekkel” vigyáznunk kell /Fotó: Radics Tamás/

Radics előadásának legizgalmasabb pontja a gorillalesről tett beszámolója volt. A gorillákkal – 500 dollár fejében – szinte bárki eltölthet körülbelül egy órát, azonban bizonyos feltételeknek eleget kell tenni. A parkot nem látogathatja influenzával, vagy más komolyabb fertőzéssel küszködő vendég, ugyanis az emberével majdnem egyező DNS miatt az állatok elkaphatják a betegséget.

Legfontosabb szabályként az előadó a hátizsákok mellőzését említette, ami azért kiváltképp fontos, mert a gorillák emlékeiben még jól élnek azok az orvvadászok, akik zsákokkal érkeztek a territóriumukra, hogy azokban rabolják el a fiatal egyedeket. Így kisebb a támadás kockázata. Azonban ha minden előírást betartunk, és az állatok is előbújnak, felejthetetlen élménnyel gazdagszunk, amelyet a nemzeti park vezetősége még egy oklevéllel is kiegészít.

Gyűrt már le magyar túrázót a malária

Radics Tamás hosszasan beszélt a Kelet-Afrikában előforduló betegségekről, és külön hangsúlyozta, hogy a megelőzés elkerülhetetlen, és veszélyes. Felhozta Less Nándor példáját, aki világutazóként szintén megfordult a Ruwenzori-hegységben.

Nándor azonban a megfelelő gyógyszerek hiányában nem tudott megbirkózni a maláriával, így 1993-ban, 30 évesen elhunyt. Emlékét ma is őrzik, Magyarországon minden évben megrendezik a Less Nándor Emléktúrát, melynek a Bükk-vidék ad otthont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában