Békés megye

2020.02.18. 13:44

Megvalósíthatjuk vágyainkat – így csábítanak az online munkák

Otthonról sok pénzt keresni – ezt ígéri számos, különböző Békés megyei Facebook-csoportokban fel, majd pedig a moderátoroknak köszönhetően végül eltűnő hirdetés. Vajon tényleg lehetséges az állítás, miszerint munka vagy kisgyermek mellett, minimális erőbefektetéssel is szép kis summa ütheti a markunkat? Jelentkeztünk pár hirdetésre, mutatjuk a tapasztalatainkat.

Horváth Dóra

Forrás: Shutterstock illusztráció

„HÁZALÁS NÉLKÜLI munka” írta így, csupa nagybetűvel a hirdető, akinek a napokban a Gyula, Békéscsaba adok-veszek Facebook-csoportban közzétett hirdetésére jelentkeztünk. Ugyan még semmit nem kérdeztünk, de legalább ezt is sikerült viszonylag gyorsan tisztáznunk. Adódott a kérdés azonban, pontosan miről is lenne szó, azaz mi a konkrét feladat, hogyan jutunk pénzhez és miféle munkaviszony jönne létre. Jött is az igazán terjengős, ám egyben kicsit homályos válasz. (képünkön)

A hirdető állítása szerint egy nagy múltú cégről van szó, amelyet azonban még ezidáig nem nevezett meg. Nyomatékosításképpen viszont ismét kiemelte „... sem házalni, sem tukmálni termékeket nem kell!” Felkeltette kíváncsiságunkat a kecsegtető ajánlat, ám éltünk a gyanúperrel, ha valamit ennyire bizonygatnak, akkor könnyen lehet, hogy pont az ellenkezője lesz igaz.

Gyorsan kiderült, hogy itt bizony termékek rendeléséről és továbbértékesítéséről van szó, ebből kifolyólag pedig semmilyen munkaviszony nem keletkezik. Bevételhez a rendelések után juthatunk, mivel eladóként a katalógusárnál olcsóbban kapjuk kézhez az árucikkeket. A beszerzési és az eladási ár különbözete maga a – beígért busás – fizetés. A klasszikus értelemben véve valóban nem kell személyesen felkeresni a vásárlót és mintegy „házalni”, ez a tevékenység ugyanis máshová tevődött át: az online térbe. Ám ez a lényegen nem változtat: ha nincs eladás, nincs fizetés sem. Kicsit másképp fogalmazva, ha nem ajánljuk a portékát, pontosabban nem házalunk online, nem fognak érkezni a forintok.

Noha számtalan Facebook-csoport jött létre direkt hirdetések megjelentetésére, helyi témákkal, adásvétellel foglalkozó közösségekben is időről időre felütik fejüket a kecsegtető ajánlatok, amelyek azonban rövid úton eltűnnek az internet homályában, a moderátorok tevékenységének hála.

A Gyulai Csevegő szabályzata pontosan rendelkezik a hirdetésekről. – Munkalehetőségeket csak pontos leírással és elérhetőséggel lehet közzétenni. A „többi részlet privátban” fajtákat azonnal törlöm. A gyors meggazdagodós ajánlatok nem jellemzőek, ha mégis megjelenne egy ilyen, azonnal töröljük a bejegyzést a közzétevőjével egyetemben – árulta el Gyarmathy Zsolt admin.

Milyó Pál, a Békéscsaba kötetlenül Facebook-csoport adminisztrátora is hasonlóakról számolt be. – Az oldal egy zárt csoport, amelynek leírásában szerepel a hirdetések tiltása. Vagy a tagok jelentik az ilyen tartalmakat, vagy magam veszem észre. Először figyelmeztetéssel élek és közlöm, hogy a következő hasonló bejegyzés kizárással jár. Ez konzekvensen így működik most már több esztendeje.

A világhálón böngészve rengeteg egyéb munkalehetőségre bukkantunk még. Nem is gondolnánk mi mindenért kínálnak pénzt: kérdőívek kitöltéséért, applikáció letöltéséért, vagy éppen egy adott oldalra történő regisztrációért. Azonban azt, hogy ezek a gyors és könnyű pénzkereseti módszerek milyen hatásfokkal hoznak pluszpénzt a konyhára, a hirdetések alatti kommentek tükrözik a legjobban. Az általunk fellelt posztokhoz írt bejegyzések rendre arról tanúskodnak, hogy nem mind arany, ami fénylik és a regisztrációt követően a kifizetés elmarad.

Mielőtt bárhova is regisztrálnánk, körültekintően informálódjunk, hiszen megeshet, éppen személyes vagy pénzügyi adatainkra vadásznak. Ha ezek illetéktelen személyek számára hozzáférhetővé válnak, az komoly anyagi károkat is okozhat. A témában az ORFK Kommunikációs Szolgálata több bűnmegelőzési javaslatot és tanácsot tett közzé honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában