Dévaványa/Ecsegfalva

2020.02.09. 19:59

Kuvasszal erősített a megyei polgárőrség

Közel egy évvel ezelőtt állt szolgálatba Doxa, az ötéves belgajuhász és Rex, a hároméves fekete németjuhász a megyei polgárőrségnél. Most újabb taggal bővül a csapat, mégpedig egy, a hungarikumnak számító kuvaszkölyök kezdi meg tanulmányait a dévaványai kiképző, Pataki Balázs keze alatt.

Balázs Anett

Bár ifjabb Pataki Balázs felkarolta Vikit, az édesapja lábánál ülő Rex barátságosan fogadta az új jövevényt

Egyelőre még egy kedves fehér gombolyagként tetszeleg a nyolchetes kuvasz, melyet Pataki Balázs nyugalmazott rendőrségi kutyavezető egy szentesi tenyésztőtől hozott el a minap. A Viki névre keresztelt kutya azonban hamarosan komoly feladatot kap, hiszen az OPSZ Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége Lovas és Kutyás Tagozatának ő a legújabb tagja. A kis kuvasz dévaványai otthonába Rex és egy másik kölyökkutya kíséretében utazott, ezzel meg is kezdve kiképzésének első mozzanatait, mely a közhiedelemmel ellentétben nem az ül, fekszik vezényszavak elsajátítását jelenti.

Bár ifjabb Pataki Balázs felkarolta Vikit, az édesapja lábánál ülő Rex barátságosan fogadta az új jövevényt

– Az Országos Polgárőr Szövetség és az Agrárminisztérium korábbi megállapodása kapcsán, kuvasz fajtamentés címén került hozzánk. Szolgálati kutyának lesz kiképezve, ezzel támogatjuk a fajtamentést. Az oktatásban fiam, ifjabb Pataki Balázs is részt vesz, aki azonnal megkedvelte az ebet. A legelső lépés a kutya szocializálása, azaz különböző közterületekre, emberek közé visszük, másik kutyához és a gépjárműhöz is szoktatjuk. Ezután következnek az ül, fekszik és ehhez hasonló alap fegyelmezési feladatok betanítása. Emellett pedig az őrző+védő gyakorlatok elsajátítását is megkezdjük majd – árulta el Pataki Balázs. Hozzátette, mindehhez két év áll a rendelkezésükre, aztán jöhet a vizsga, s ha mindez sikerül, akkor Viki is járőr személyvédő kutyaként teljesít majd szolgálatot.

Ugyanúgy, ahogyan Rex és Doxa, akik 2018 októberében léptek a polgárőrség kötelékébe. Pataki Balázs elmondta, a két eb az eltelt idő alatt összesen 180 munkaórányi szolgálatot teljesített. Mindezek mellett pedig számos ünnepségen, megemlékezésen – mint például koszorúzás – is igénybe vették munkájukat, de felkérésre gyermeknapokon, pályaorientációs rendezvényen ugyancsak tartottak bemutatót.

– Egyik alkalommal egy ittas személyt kellett rendre utasítani, itt csupán a kutyák látványa megtette a hatását, és nem volt szükség további intézkedésre. A járási területen már elterjedt a négylábúak híre, így azt tapasztaljuk, hogy csupán a megjelenésük is visszatartó erővel bír, így szerencsére még semmilyen, rizikósnak mondható bevetésben nem volt részük – fogalmazott Pataki Balázs.

A szerző felvételei

Megtudtuk, a kutyáknak kétévente kötelező vizsgát tenni, ami épp most lesz esedékes, így a szinten tartó tréningezés mellett kiképzőjük folyamatosan foglalkozik az ebekkel. A Rex névre hallgató, tekintélyes fekete németjuhász egy Szlovákiában rendezett nemzetközi szolgálati kutyás tréningen is részt vett, jelenleg pedig személykereső kiképzése zajlik. Ha idén sikeresen teljesíti a szigorú vizsgakövetelményeket, akkor ezen a téren is hathatós segítséget nyújthat majd a polgárőrök munkájában.

A kutyák vezetőjükkel egyelőre még Dévaványán és Ecsegfalván járőröznek gyalogosan vagy gépjárműbe pattanva. De jelenleg zajlik egy mobil polgárőrcsoport kialakítása, amelynek köszönhetően a járás illetékességi területén is gyakrabban megjelennek majd.

Ketten vezethetik az ebeket

Pataki Balázs elmondta, Rex és Doxa közel két évvel ezelőtt került a polgárőrökhöz a dévaványai székhelyű Rex Biztonsági Szolgálat felajánlásának köszönhetően. A szervezet azóta anyagilag és erkölcsileg is folyamatosan támogatja tevékenységüket. Hozzátette, nagyon jó kapcsolatot ápolnak a járásban lévő önkormányzatokkal, a rendőrséggel és katasztrófavédelemmel is.

Pataki Balázson kívül még egy személy, az ecsegfalvi polgárőrség egyik tagja rendelkezik kutyavezetői képesítéssel, aki jelenleg Doxát készíti fel a vizsgákra. A kuvasz annak a tradicionális kilenc magyar kutyafajtának az egyike, amelynek fajtamentési programját, illetve a fajta népszerűsítését az Agrárminisztérium hungarikumokkal foglalkozó osztálya is segíti. A kormányzati szervezet, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetsége és a Országos Polgárőr Szövetség között 2018-ban kezdődött meg az együttműködés, melynek eredményeképpen már tízen felül van azon kuvaszok száma, amelyeket a polgárőrök kaptak. A programmal nemcsak a fajta fennmaradását tűzték ki célul, hanem, a kuvasz népszerűségének növelését is.

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában