Békéscsaba

2020.02.03. 13:44

Ha nő az ár, a közös költség is emelkedik

Rendkívül széles palettán mozog, hogy egy-egy társasháznál mennyi a közös költség. A mértéke függ például attól, hogy milyen sűrűn takarítanak a lépcsőházakban, de attól is, hogy várható-e vagy a közelmúltban volt-e jelentős felújítás, szigetelés, nyílászárócsere. A szakemberek szerint nőttek az anyag- és szolgáltatási árak, ami szintén kihat a közös költség mértékére.

Licska Balázs

társasház illusztráció

Fotó: Hegedűs Márk

A Békéscsabai Lakásszövetkezet ügyvezető igazgatója, Benedek László elmondta: változó, hogy egy-egy lakás, társasház esetében mennyi a közös költség. Több részből áll, és a mértékét alapvetően meghatározza, mennyit szánnak szolgáltatásokra, felújításokra.

Vannak a mondhatni fix üzemeltetési költségek, amikbe beletartozik a világítás, a takarítás, a zöldterület karbantartása például. Ezeket az előző évi tényleges számok alapján számítják ki, és ha például az előző esztendőt mínusszal zárták a lakók, akkor bizony emelésre van szükség, de ez általában csak pár százalékos. Van a lakásokra kiszámított úgynevezett szövetkezeti általános költség, azaz az ingatlankezelési díj, amiről a lakók, pontosabban a küldöttgyűlésen döntenek, ezt évek óta nem emelték.

A közös költség mértékét több tényező befolyásolja, például az, hogy milyen gyakran takarítják a lépcsőházat /Fotó: MW/

Továbbá vannak a kvázi felújítási költségek, amelyek mértékéről a lakók döntenek, de egy küldöttgyűlési határozat értelmében minimum 20 forint négyzetméterenként, hogy legalább az amortizációt követhessék. A felújítási alapképzés mértéke is változó: van, ahol négyzetméterenként 35 forint, van, ahol ennek többszöröse, 100 forint. Mivel a lakáskassza megszűnt, most lényegében az itt összegyűjtött pénzből tudnak korszerűsítésekben gondolkodni. Emellett hitel felvételéről dönthetnek a lakók, és annak törlesztőrészleteit szintén tartalmazza a közös költség. A kölcsön nem személyhez, hanem épülethez kötött.

A CSÜSZ Kft. ügyvezető igazgatója, Jambrich Mihály elmondta: a közös költség mértéke döntően a társasházi tulajdonosok, a közgyűlés által megszavazott igények és feladatok mennyiségétől, nagyságrendjétől függ, például attól, hogy milyen gyakran takarítják a lépcsőházat. Az összeget befolyásolja az épület műszaki állapota, felszereltsége is, például, van-e lift vagy automata kapu.

Hozzátette: amikor a lakók a közös költség összegéről döntenek, mondhatni kényszerpályán mozognak. Kénytelenek tudomásul venni az anyag- és a szolgáltatói árak mindenkori mértékét. Mindkettő jelentősen nőtt az elmúlt időszakban. A napi működéshez hozzátartozik a hibák azonnali vagy szükség szerinti javítása, amit alvállalkozók végeznek, ide értve az éjjel-nappali ügyeletet is.

– Főszabályként nem tartalmazza a közös költség a felújítás költségeit, erre szolgál az összegyűjtött felújítási alap vagy a célbefizetés. Bár ezeket a lakók együtt fizetik a közös költséggel, annak nem részei, külön számlán is gyűjti őket a társasház – mondták a CSÜSZ Kft.-nél.

Jambrich Mihály hangsúlyozta: ha a társasház közgyűlése a mindennapi üzemeltetési, karbantartási feladatoktól eltérő célt határoz meg, például felújításról dönt, akkor erre külön fedezetet kell biztosítani – ez jellemzően hitelből valósul meg. A kölcsön visszafizetését a társasház és a pénzintézet között létrejött szerződés szabályozza, a futamidő általában 5-10 éves. A CSÜSZ Kft. által képviselt társasházaknál ahhoz, hogy hitelt vegyenek fel, a tulajdonosok – a tulajdoni hányad alapján számított – legalább 80 százalékának beleegyezése szükséges.

Felmérték az összes épületet

– A Békéscsabai Lakásszövetkezet felmérte az összes épületét, van egy nyilvántartás és egy fontossági sorrend, hogy az egyes épületeknél melyek a sürgősen megoldandó problémák és melyek a kevésbé lényegesek – mondta Benedek László. A lakók általában nem azt érzik fontosnak, ami a felmérés eredménye.

A lakók azokat a gondokat orvosolnák gyorsan, amikkel mindennap találkoznak. Lehet, hogy egy-egy tetőfelújítás nem tűnik lényegesnek, de ha bekövetkezik a baj, súlyos károkat okozhat.

Elmondta: egy-egy felújítás kapcsán nem csak azt kell figyelembe venni, mennyi idő alatt térül meg. Jobb egy olyan lakásba betérni, amelyet szigeteltek, amelynek kicserélték a nyílászáróit, ezek a komfortérzeten is javítanak. Példaként felhozta a Bartók Béla út 23. szám alatti tízemeletest, ahol szigeteltek, nyílászárókat cseréltek, napelemeket szereltek fel, ennél az épületnél a gázfogyasztás 55 százalékkal csökkent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában