üveghulladék

2020.02.10. 13:55

Egyre több üveget hasznosítanak újra megyénkben

Egy év alatt jelentősen nőtt a megye szemétszállító cége által begyűjtött üveghulladék mennyisége. Térségünkben több üzletnél is gyűjtik az üveget, és nem is muszáj mindenhol belépnie a bolt területére annak, aki leadná az újrahasznosításra szánt palackokat.

Licska Balázs

Szelektív hulladék gyûjtés Hevesen

Amíg 2018-ban 650, addig tavaly 764 tonna üveghulladékot gyűjtött be a Dareh Bázis Nonprofit Zrt. – ismertették kérdésünkre a cégnél, hozzátéve, Csabán 2019-ben 152 tonna, Gyuláról pedig 127 tonna érkezett.

Az üveghulladékot a szelektív szigeteken és a cég által üzemeltetett hulladékudvarokon gyűjtik. A szelektív szigetekre kihelyezett konténereket – jogszabály alapján –, minden településen kéthetente ürítik, de előfordul, jellemzően Békéscsabán és főleg a nyári időszakban, hogy hetente.

Békéscsabán húsz helyen lehet konténerbe dobni az üveget /MW illusztráció/

Békéscsabán, a kertes házas és a társasházas övezetben egyaránt összesen mintegy 20 olyan szelektív sziget található, amelyen lehetőség van leadni, pontosabban a konténerekbe bedobálni az üveghulladékot, az üres sörös-, boros-, pezsgős-, szörpös-, befőttes-, lekvárosüveget. Korábban felmérték a szelektív szigeteket, van, ahol csak az üveges rész maradt meg, illetve olyan is akad, ahol ezzel a lehetőséggel bővítették a szolgáltatást.

A szemétszállító cégnél jelezték: máig problémát jelent, hogy egyesek a sima kukákba, valamint a fém, műanyag és papír gyűjtésére szolgáló sárga kukákba gyűjtik az üveget is. Ez azért gond, mert ezeket az üvegeket később nem tudják újrahasznosítani – mivel a válogatóműben lévő technológia nem tudja kiválogatni –, illetve a szalagokra terelt üveghulladék a válogatómű berendezéseit roncsolja, jelentős anyagi kárt okozva ezzel.

A válogatóműben a szelektív szigetekről és a hulladékudvarokból begyűjtött üveghulladékot kézi válogatással az idegen anyagoktól megtisztítják – ugyanis megesik, hogy a csak az üveg gyűjtésére szolgáló konténerekbe kommunális szemetet is pakolnak néhányan –, majd ezt követően hasznosítják.

Kiemelték: mint minden begyűjtött hulladék, az üveghulladék is az állam, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) tulajdonát képezi. Az üveghulladékot bizományi szerződés keretében, az NHKV Zrt. jóváhagyásával értékesítik, hogy később újrahasznosíthassák.

– Méretüktől függetlenül kötelesek visszavenni a betétdíjas csomagolást azok az üzletek, amelyek betétdíjas, üvegcsomagolású terméket forgalmaznak. Az üvegcsomagolásból keletkező minden hulladékot pedig azoknak a boltoknak kötelező visszavenniük, amelyek legalább 300 négyzetméteresek és ilyen termékeket forgalmaznak – ismertették lapunk kérdésére az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál.

Elmondták: az Unió által kitűzött célok szerint 2025-től az üveghulladékok 70 százalékát, 2030-tól 75 százalékát kell a tagországoknak újra feldolgozniuk. Az EU újabb, közös szabályokat fogalmazott meg arra is, hogy a gyártóknak hogyan és milyen mértékben kell a jövőben a csomagolásokból keletkező hulladékok gyűjtéséért és kezeléséért felelősséget vállalniuk.

– A Magyarországon keletkezett üvegcsomagolási hulladékok újrafeldolgozási aránya 2017-ben meghaladta a 34 százalékot. Hazánk elkötelezett az iránt, hogy az európai uniós követelményeknek határidőben eleget tegyen – közölték a szaktárcánál, kiemelve, megkezdték az ezzel kapcsolatos munkát.

Jó tudni, hogy a betétdíjas üvegekért fizetnek a boltok

A Spar és Interspar áruházakban évek óta gyűjtik az üveghulladékot, 2018-ban országosan összesen 640 tonnát adtak le a vásárlók. A vevők nemcsak a betétdíjas üvegeket, hanem az egyszer használatos üveghulladékaikat is leadhatják.

Az Aldinál megosztották: minden üzletüknél található szelektív hulladékgyűjtő, azokat az előtető alatt, kültéren helyezték el, így a nyitvatartástól függetlenül hozzáférhetők. Termékeik nem betétdíjasak, így a visszavételnél nem fizetnek. Tavaly május óta 40 tonna üveget adtak le a vásárlók.

A Lidlnél elmondták, áruházaik előterében találhatók a visszaváltó berendezések. Pénzért csak a Lidlben forgalmazott betétdíjas borosüvegeket veszik be – azokért 75 forintot adnak –, de mindenféle üveget gyűjtenek. A Lidl 2018-ban közel 145 tonnát gyűjtött be.

A Tescónál megosztották: mindegyik üzletüknél található üveggyűjtő immár két éve, főleg az épületeken belül. Tavaly 739 tonnát adtak le vevőik. A betétdíjasok üvegekért annyit fizetnek, amennyit a termékek eladásakor is felszámolnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában