Piacenza/Békés megye

2020.02.25. 15:41

A Milánó mellett élő Éva nem retteg a koronavírustól

A gerendási származású Gyeraj Éva 26 éve ment feleségül Orlandi Lorenzóhoz. Azóta férjével Olaszországban, Piacenzában él Orlandi Éva néven. Negyvenkét kilométerre Codogno városkától, ahol az első olasz koronavírusos beteget találták. Éva elmondta, egyre súlyosabb a környéken a helyzet, rohamosan nő a fertőzöttek száma, sorra zárnak be az intézmények, és a vírus terjed egyre délebbre Olaszországban.

Nyemcsok László

Tourists wearing a protective facemask walk inside the Gallery Vittorio Emanuele II, close to the Piazza del Duomo in central Milan, on February 24, 2020, following security measures taken in northern Italy against the COVID-19 the novel coronavirus. - Italy reported on February 24, 2020, its fourth death from the new coronavirus, an 84-year old man in the northern Lombardy region, as the number of people contracting the virus continued to mount. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)

Fotó: AFP

Évát éppen egy piacenzai, szupermarketi bevásárlás közben értük utol telefonon tegnap. Elmondta, a 60 kilométerre lévő milánói üzletekkel szemben minden termék kapható városukban. Az viszont kérdés, hogy meddig.

– Codognóban találták az első koronavírusos olaszt, a 38 éves férfi Kínából hazatért barátjával vacsorázott – mesélte Éva. – Később kiderült, hogy a vendéglátó az 1-es számú fertőzött, de a Kínából hazatért barátja nullás, vagyis a betegséget nem tőle kapta.

Megrohamozták a szupermarketeket az emberek

A gerendási származású nő kitért arra, valóban robbanásszerűen emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma. Elsősorban térségükben, de már Észak-Olaszországtól délebbre, Firenzében, sőt Szicíliában, Palermóban is.

– A legfrissebb híradások alapján kedden este 322 olasz fertőzöttről tudtak a hatóságok, és 11-en vesztették életüket a koronavírus miatt – hangsúlyozta Éva. – Piacenzában az iskolákat bezárták, egyelőre március 1-jéig. A kórháznál is intézkedéseket tettek, vagyis a sürgősségi osztályra egy sátras átvizsgáláson keresztül vezet az út. Ez egy szűrősátor, ahol mindenkit kikérdeznek, megvizsgálnak, és csak a teljes biztonságról meggyőződve engedik be őket a kórházba. Ha valakivel szemben már csak a gyanú is felmerül, illetve vizsgálati eredményei további értékelést igényelnek, nem teheti be a lábát az egészségügyi intézménybe.

Orlandi Éva kiemelte, Piacenzában még roskadoznak a polcok az áruktól, de a közeli Milánóban már „kifosztották” az összes üzletet az alapvető élelmiszerek beszerzése, felhalmozása miatt a vevők. Nagyon sok üzlet a tartományban csak néhány órára nyit ki, és akkor is sorban állnak az emberek. Az utolsó farsangi napok felvonulásait elhalasztották vagy csak rövid időtartamúra fogták.

– Esküvőt, temetést is csak a legszűkebb családtagok, hozzátartozók részvételével lehet tartani – magyarázta Éva. – A munkahelyeken is egyre nagyobb a gond. Sokan olyan helyekről jártak be üzemekbe, ahonnan már nem lehet bejutni, mert lezárták az utakat. Toscanában van egy hatalmas gyár, ahol 2500 kínai dolgozik. Megadták számukra a lehetőséget, hogy otthon maradhassanak. Bár a közvetlen repülőjáratokat leállították Kínából Olaszországba, de átszállással még jöhettek eddig utasok, akiket senki nem vizsgált meg. Ami tény, nálunk és a környező városokban a kínai ruhaboltok, fodrászatok, bárok vagy bezártak, vagy kint a tábla, hogy szabadság, felújítás miatt zárva.

Mindent felvásároltak

Orlandi Éva elmondta, szájmaszkhoz is nehezen jutnak az emberek, mert a pánikban mindent felvásároltak egy-két nap alatt, és a pótlás nincs megszervezve. Személy szerint ő nem tart a vírustól, boltba ugyan elmegy, de a munkahelyére, egy paradicsom-feldolgozóba csak akkor jár be, ha behívják. Most viszont egyre sűrűbben, mert a közeli, lezárt településekről a kollégái nem tudnak beutazni.

– A legrosszabb az egészben, hogy terjed a koronavírus, és nem csökken, hanem nő a betegek száma – hangsúlyozta Éva. – Öt nap alatt Olaszország egésze a nyugalomból a pánikba esett, csak remélhetjük, hogy mihamarabb megtalálják a betegség ellenszerét vagy nem terjed tovább a vírus, és az élet visszatérhet a rendes kerékvágásba.

Szarvastól kért segítséget a kínai város

A település kínai testvérvárosából érkezett levél Babák Mihály polgármesterhez, melyben Wuxi Városi Népi Kormány Külügyminisztériuma arról érdeklődött, hogy Szarvason gyártanak-e vagy beszerezhetők-e az új koronavírus megelőzéséhez szükséges eszközök. A január végén írt levélben úgy fogalmaztak: a járvány kitörése az egész országot érintette, ez alól Wuxi sem kivétel. Hangsúlyozták, a fertőzés megelőzésében és leküzdésében döntő fontosságú időben vannak, ezért számos orvostechnikai eszköz iránt jelentősen megnőtt a kereslet a kínai testvérvárosban. Ahogyan a levélben olvasható, orvosi arcmaszkra, védőszemüvegre, eldobható sebészeti arcmaszkra, egyszer használatos orvosi leválasztóruhára, valamint sterilizáló és antibakteriális termékekre lenne szükségük.

A segélykérő üzenetre válaszolva Petneházi Andrea polgármesteri tanácsadó közölte, Szarvason nincs olyan cég, amely gyártaná a fent említett eszközöket, amelyek már Magyarországon is hiánycikknek számítanak. Ezzel együtt megígérte, hogy az önkormányzat igyekszik összeállítani egy olyan csomagot, amely tartalmazza a listán szereplő, nálunk még elérhető termékeket, és azt gyorspostával elküldik Wuxiba. Erre – mint megtudtuk – ezidáig nem volt lehetősége Szarvasnak, mivel az alapvetően egyébként éppen Kínában gyártott eszközök jelenlegi készleteit a magyar egészségügyi intézmények felvásárolták, további beszerzésük folyamatban van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában