galériával-Videóval

2020.01.22. 19:54

Programok sora várt Békés megyében a kultúra rajongóira

Kiállítások, előadások, különféle rendezvények várták az érdeklődőket szerdán Békés megyében is a magyar kultúra napja alkalmából.

Hírlap-összeállítás

A Csabagyöngye Kulturális Központban ünnepi gálaesten adták át szerdán a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket, amit ezúttal Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, valamint a Bárka folyóirat szerkesztősége érdemelt ki. Pál Miklósné a megyei művelődési központban dolgozott, és bár nyugdíjba ment 2007-ben, a munkát nem hagyta abba. A szakmában eltöltött 50 év alatt a közművelődés több területével foglalkozott. 1990 óta a megyei népművészeti egyesület elnöke. Egy népművészeti alkotóházat hoznának létre, most a Tégla Közösségi Ház ilyen célú felújításának megszervezésén fáradoznak.

A Bárka 1997-től jelenik meg kéthavonta – jelenleg a Jókai színház kiadásában –; a Barkaonline.hu pedig 2007 óta működik. A Bárka legfőbb törekvése, hogy stílusirányzatra, világnézetre, korra, lakhelyre való tekintet nélkül a határon belüli, valamint túli kortárs magyar irodalom és képzőművészet legkiválóbb alkotóit gyűjtse össze. A szerkesztőséget dr. Elek Tibor vezeti.

A Sárik Péter Trió koncertje. /Fotó: Kiss Zoltán/

Az ünnepi gálaesten beszédet mondott Szarvas Péter polgármester, kiemelve, a város kulturális intézményei és civil szervezetei tavaly is eredményes, színvonalas tevékenységgel járultak hozzá ahhoz, hogy Békéscsaba mindennapjai színesebbek legyenek. Hozzátette: számos óvodában és iskolában dolgozó pedagógus, néptánctanár, művelődésszervező és népzenész tevékenykedik a városban azért, hogy a hagyomány a mindennapi életünket szervesen jellemző fogalom legyen. A rendezvényen a Sárik Péter Trió koncertezett, az együttes Bartók Béla műveit adta elő jazzes feldolgozásban.

 

Évfordulók viharában címmel a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekara adott koncertet szerdán a gyulai Vigadóban. Vezényelt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester és Somogyváry Ákos karnagy, az Erkel Ferenc Társaság elnöke. A zenekar kiváló magyar komponisták műveiből egy különleges történelmi áttekintéssel készült az estre, illetve Beethoven István király nyitánya is felcsendült.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, minden generációnak fontos feladata, hogy ne csak ápolja, hanem tovább is építse ősei kultúráját.

– Ez a küldetés jelenleg talán nehezebb, mint valaha. Egy önkormányzatnak, amennyiben felelősen, a város érdekeit szem előtt tartva működik, segítenie kell a polgárokat abban, hogy megtalálhassák a valódi értékeket – tette hozzá. Részletesen szólt arról, milyen lépéseket tettek és tesznek a gyulai kultúra érdekében.

Békésen, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban Heltai Jenő legsikeresebb, legtöbbször játszott és legtöbbet emlegetett színpadi játékával, „A néma levente”-vel tisztelegtek a magyar kultúra napja előtt, amit a budapesti Éless-Szín adott elő. Beszédet mondott Polgár Zoltán alpolgármester, aki köszöntőjében Sebő Ferenc gondolatát idézve hangsúlyozta: „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”

– A hagyomány és a kultúra kéz a kézben jár, elválaszthatatlanok egymástól – tette hozzá. – Éljük meg kultúránkat! Örökül kapva élvezzük, bővítsük és gazdagítsuk azt. S részeseivé válva, azzal a tudattal adhatjuk majd tovább, hogy talán mi is valami maradandót alkottunk, nyomot hagyhattunk magunk után.

A kultúra napjához kapcsolódva a mezőkovácsházi Kalocsa Rózsa Művelődési Központ bejelentette, hogy immár tizedik alkalommal rendezik meg a Mutasd magad Dél-Békés! amatőr művészeti produkciókat bemutató programsorozatot. A helyi értéktárbizottság döntése alapján a rendezvény bekerült a helyi értékek közé. A Dél-békési Kistérség Közkincs Kerekasztal szervezésében egy évtizede népszerű tehetségkutató most is várja a kistérség valamennyi településéről a jelentkezőket, akik bemutatnák tehetségüket a nagyérdeműnek.

Kiállítással ünnepelt a múzeum

A Munkácsy Mihály Múzeum nagyszabású kiállítás megnyitásával ünnepelte a magyar kultúra napját Békéscsabán. Szerdán délután nyitotta meg kapuit a látogatók előtt A magyar textilművészet radikális forradalmára: Balázs Irén című időszaki tárlat a múzeum konferenciatermében. Az Ókígyóson született, még kisgyermekkorában családjával Békéscsabára költöző művész kezdetben festményeibe szőtte bele az anyagmintákat, majd innen vezetett az útja a textilplasztika világába.

Balázs Irén népművészeti alkotásain a színekkel és a szövettel való játék egyedi textúrát teremt, az őt érdeklő témák, érzelmek a szövet szálain találják meg végső helyüket. Ilyen például a József Attila Mama című verséből született háromdimenziós alkotása, amelyben a költemény minden sora kiolvasható. A kiállítást április 26-ig láthatják az érdeklődők.

Kapcsolódó cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában