Dombiratos

2019.12.11. 06:25

Könyvet írt a sikeres hadjáratról a történész

A helyi könyvtárban mutatta be Szerbia és Montenegró legyőzése és Albánia elfoglalása 1915–1916 címmel megjelent könyvét Pintér István történész, amit fiával, ifj. Pintér Istvánnal együtt jegyez.

G. P.

Magyar, német és szerb források, miniszterelnökök, tábornokok, diplomaták visszaemlékezései alapján folytattak kutatásokat, mindkét oldal megemlékezéseit megnézték és ütköztették.

Az 1915. október 7-én megkezdett hadjárat – melyet a III. osztrák–magyar és a XI. német hadsereg indított – óriási teljesítménynek számított, mivel akkor még további két fronton is harcoltak a Monarchia katonái. A hadjárathoz október 14-én csatlakozott Bulgária.

August von Mackensen német tábornagy döntő csatára akarta kényszeríteni Szerbiát. Nikola Pasics szerb miniszterelnök segítséget kért a szövetségesektől, ám erre nem számíthattak, és Oroszország sem volt olyan helyzetben, hogy támogatást adjon. Az osztrák–magyar hadsereg tüzérségi átkeléssel október 9-én, rendkívül nehéz körülmények között, kegyetlen harc során elfoglalta Belgrádot, ami kimagasló haditettnek számított. Eközben a bolgárok délkelet felől támadták Szerbiát. A szerb hadsereg 1915 novemberében és decemberében Albánián keresztül visszavonult, több százezer ember – köztük 150 ezer katona – a világháborúban semleges Görögországba menekült.

1916 januárjában Montenegró fegyverszünetet kért, az osztrák–magyar hadsereg elfoglalta a fővárost, majd Albánia területének körülbelül kétharmad része is a kezünkbe került.

– Ezekről a katonai sikerekről az elmúlt ötven-hatvan évben keveset hallhattunk. Könyvünket azért írtuk meg, hogy ne csak a vereségekről essen szó, hanem a győzelmekről is – mondta Pintér István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában