Szeghalom

2019.12.03. 13:50

Békésben ír könyvet a hős, aki lelőtte az amerikai lopakodót

Dani Zoltán a jugoszláviai háborúban – a világon elsőként – lőtt le egy F-117-es „lopakodó” bombázót. A nyugalmazott ezredes egy baráti invitálásnak eleget téve ideiglenesen Füzesgyarmatra költözött. Olyat tesz, amit korábban nem: könyvet ír. Közben a helyiek meghívására különleges történetét is elmesélte Szeghalmon, illetve hamarosan Füzesgyarmaton is bemutatkozik az érdeklődőknek.

Busi Ottó

Retired Serbian army officer Zoltan Dani poses for a photo session in a room with photos and other memorabilia of the "invisible" US-made Nighthawk plane, in Skorenovac, on March 11, 2019. - On March 27, 1999, Zoltan Dani shot down a US F117 "stealth fighter" flying over Serbia as part of NATO air attacks. On March 24, 1999 NATO started 11 weeks of air strikes on Yugoslavia, after a year of pressure on president Slobodan Milosevic to stop his deadly crackdown on Kosovo separatists. It was the alliance's first intervention against a sovereign state in its 50-year history. Kosovo declared independence in 2008. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)

Fotó: AFP

Dani Zoltán a szeghalmi könyvtárban, nagy számú közönség előtt tartott közvetlen, baráti hangulatú előadást nemrégiben az akkori korról, a jugoszláv háborúról, az F-117-es repülőről, majd annak 1999-es lelövéséről. Mint az előadásból kiderült, az addig a radarok számára láthatatlannak és így lelőhetetlennek hitt gépet az ő módosításai alapján átalakított berendezéssel sikerült azonosítani, majd „leborítani” az égről.

Az amerikai, de egyébként szlovén származású pilóta – Dale Zelko alezredes – sikeresen katapultált, majd kalandos módon ki is mentették a háborús országból. A két férfi azóta többször is találkozott, erről, valamint történetükről pedig film is készült.

Dani Zoltán egy korábban készült fotón, mellette a lelőtt gép néhány darabja /Fotó: AFP/

Az ezredes arról a napról szólva elmondta, 1999. március 27-én délután hatkor rendelték el az elsőfokú készültséget számukra. Közben meghibásodott az általuk használt berendezés, melynek javításával nem sokkal nyolc előtt végeztek. Ekkor kapták a hívást, hogy kapcsolják be a felderítőfrekvenciát, mert az információk szerint repülők vannak a térségben.

A hivatalos frekvenciákon – a többi egységhez hasonlóan – ők sem látták a gépeket, de az általuk átalakított eszköz azonnal jelezte, hogy valóban vannak ellenséges repülők. Dani ezredes visszaszólt, hogy az egységük potenciális célokat azonosított, az egyik pedig éppen feléjük – a jugoszláv hadsereg által kijelölt egyik megsemmisítő zónába – tart.

Dani Zoltán (jobbról) Túri János tűzoltóparancsnoknak adta az egyenruháját, mely így a Tildy utcában lévő egyenruhákból és más relikviákból álló gyűjteménybe került /Beküldött fotó/

Megkapták az engedélyt a célpont lelövésére, innentől kezdve pedig Dani Zoltán és emberei saját kézbe vették a feléjük tartó repülőgép semlegesítését. Vigyázniuk kellett, mert a felderítőradarjuk jeleit az ellenség láthatta, ez alapján pedig rakétákat lőhettek ki rájuk. Az ezredes és emberei engedték, hogy a megsemmisítő zóna közepébe jöjjön az F-117-es, majd két rakétát indítottak felé. Ezek nagy sebességgel a bombázóval szemben haladtak, Dani ezredes szerint az amerikai pilóta észlelte azokat, próbálta a gépet felfelé húzni, de az egyik rakéta eltalálta. A több mint százkilós rakéta harmincezer repeszdarabja a gépet irányíthatatlanná szaggatta, a pilótának katapultálnia kellett.

Az előadás végén kérdezni is lehetett, Dani Zoltán készségesen válaszolt az érdeklődőknek /Beküldött fotó/

Dani Zoltán több érdekes részletet is elmesélt a történtekről. Kiderült, a berendezésen végrehajtott, de nem engedélyezett változtatások miatt zárka járt volna számára, a gép lelövéséért pedig kitüntetés. Végül nem került zárkába, de kitüntetést sem kapott. Az ezredes ezen kívül beszélt a pilóta kimentéséről, a találkozásukról és arról, hogy milyen körülmények közt került Füzesgyarmatra. Mindezek mellett még rengeteg más, izgalmas történetet osztott meg a hallgatósággal az ezredes, melyeket igazán nagy beleéléssel adott elő, sőt a lelőtt F-117-es darabjait is kézbe vehették a jelenlévők.

Az ezredes Túri János tűzoltóparancsnoknak adta az egyenruháját, mely így a Tildy utcában lévő Mundérba bújt történelem elnevezésű, egyenruhákból és más relikviákból álló gyűjteménybe került. Dani Zoltán december 5-én Füzesgyarmaton beszél kalandjairól.

Az ezredes ma pékséget vezet

Dani ezredes Székelykevén született több mint hatvan évvel ezelőtt. A település egy székelyek által lakott falu a Vajdaságban, ahová 145 évvel ezelőtt telepítették az ott lakók őseit. Dani Zoltán nős, három felnőtt gyermek – két fiú és egy leány – édesapja.­ 2004-ben vonult nyugdíjba a seregből, ma egy pékséget üzemeltet. Füzesgyarmatra könyvet írni érkezett, mint elmondta, ki kellett szakadnia a megszokott környezetéből, hogy nyugodtan, az otthoni ügyes-bajos dolgoktól távol az írásra tudjon koncentrálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában