Gyula

2019.11.07. 16:49

Több programmal hajtottak fejet Erkel munkássága előtt

Erkel Ferenc születésének 209. évfordulója alkalmából rendeztek több rendezvényből álló ünnepi programsorozatot csütörtökön szülőhelyén, Gyulán.

P. G.

Fotó: Imre Gyorgy

Az események egyik nyitóakkordjaként az Erkel Ferenc Emlékháznál hajtottak fejet a korszakalkotó zeneszerző munkássága előtt. Beszédében Zámori Ida, az Erkel Ferenc Gimnázium igazgatója elmondta, Erkel a magyar romantika zeneszerzője, a nemzeti opera megteremtője, zongoraművész, karnagy, a zeneakadémia igazgatója és zenepedagógus volt egy személyben.

Zámori Ida mondott emlékbeszédet csütörtökön kora délután /Fotó: Imre György/

– Az 1810 november 7-én, Gyulán született alkotó nevét hallva eszünkbe jut nemzeti imánk zenéje, a Himnusz, a nemzeti, történeti tudatunkhoz kötődő első magyar nyelvű opera, a Hunyadi László, valamint a Katona József drámája, Egressy Béni szövegkönyve alapján alkotott Bánk bán – fogalmazott Zámori Ida. – Emléke ott él bennünk gyulaiakban.

A megemlékezést az Erkel művészeti vetélkedő követte a róla elnevezett emlékházban, majd délután öt órától megkoszorúzták Erkel Ferenc szobrát. A városháza dísztermében a Budapesti Filharmónia Társaság adott ünnepi hangversenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában