Békéscsaba - Galériával

2019.11.12. 17:29

A civil tudományról rendeztek konferenciát

Civil tudomány címmel rendezett konferenciát a Civil Szervezetek Szövetsége, a Gál Ferenc Főiskola és a Békés Megyei Kormányhivatal kedden a felsőoktatási intézmény gazdasági karán, Békéscsabán.

P. G.

Fotó: LP6DMK2

A tanácskozás kezdőakkordjaként ismertették prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az esemény egyik fővédnökének levelét. Mint hangsúlyozta: a civil társadalom tagjai ismertségüknek, elismertségüknek, valamint hitelességüknek köszönhetően saját közegükben sokat tehetnek a tudomány, a közös előrelépés érdekében.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, a tudomány és a civil világ kiegészíti, erősíti egymást. A tudomány segíti hétköznapi életünket, ahogy a civil szféra szolgálja, több téren is szolgálhatja a tudományt.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elmondta, a családok mellett a társadalom alapsejtjei a civilek.

- A közigazgatás felülről lefelé építkezik, míg a civil szerveződések önkéntes alapon, alulról felülre teszik ugyanezt – ecsetelte. – A cél azonban ugyanaz, a közjó szolgálata.

Szalay-Bobrovniczky Vince a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, a civilek az élet valamennyi területén ott vannak, valahol mindannyian civilek vagyunk.

– Hazánkban napjainkban több mint 60 ezer civil szervezet működik, ami a nyugati országokkal való összehasonlításban is minden tekintetben megállja a helyét – húzta alá. – A szervezetek között egy évben az uniós forrásokkal együtt közel 300 milliárd forintot osztanak szét állami, önkormányzati szereplők.

Dr. Kiss-Rigó László, a konferencia másik fővédnöke kiemelte, a bolsevik-kommunista diktatúra úgy állította be, mintha a hit és a tudomány antagonisztikus ellentétben állna egymással.

– A tudomány és egyház kapcsolatának vizsgálatát még mindig terheli ez az örökség – mondta a szeged-csanádi püspök. Hozzátette: az egyház alapvető feladata a kinyilatkoztatásból származó hitből fakadó tudás őrzése, ezért el kell utasítanunk azt, hogy a tudás és a hit nem összeegyeztethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában