Békéscsaba

2019.10.09. 11:30

Páneurópai Piknik: előkelő helyen zárták a történelmi versenyt

Előkelő helyen végzett a Belvár Kovács Péter, Berczi Zoltán és Kesjár Andor alkotta csapata azon a történelmi vetélkedőn, amit a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából hirdettek meg. A diákok a versenyen kívül részt vettek azon a soproni istentiszteleten is, amelyen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár.

Licska Balázs

Fotó: Imre Gyorgy

Harminc éve volt a Páneurópai Piknik, harminc éve törték át a keletnémet menekültek a sopronpusztai határt – ezeket az eseményeket helyezte előtérbe az a történelmi verseny, amit középiskolás diákoknak szerveztek. Ezen a megmérettetésen szerepelt kiválóan, jutott be a fináléba a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium BelvárTrió elnevezésű csapata – Kovács Péter, Berczi Zoltán és Kesjár Andor –, a diákokat dr. Szenográdi Péter készítette fel.

Dr. Szenográdi Péter és tanítványai, Kovács Péter, Berczi Zoltán és Kesjár Andor sikeresen zárták a történelmi vetélkedőt /Fotó: Imre György/

Azzal, hogy bekerültek a legjobb tíz egylet közé a Belvár tanulói, ott lehettek az augusztus 17. és 19. közötti soproni rendezvénysorozaton, többek között azon az ökumenikus istentiszteleten is, amin az egyházi főméltóságok mellett részt vett és beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Angela Merkel német kancellár.

A verseny egyaránt épített a csapatok lexikális tudására és ügyességére, kreativitására. Például egy tervezett film kapcsán forgatókönyvet írtak és előzetest készítettek. A film A csodák éve címet kapta – a videómegosztó portálon megtekinthető –, a cselekmény pedig két szálon, illetve helyszínen fut, egyrészt Békéscsabán a szabad szombat, másrészt Sopronban a Páneurópai Piknik kapcsán.

A diákok elmondták: a film lényege, hogy két kezdő újságíró megbízatást kap az 1989-es események tudósítására. A főnök nem tulajdonít előzetesen komoly jelentőséget ezeknek a történéseknek, úgy hiszi, a feladattal a kezdők is megbirkóznak. A tanulók hangsúlyozták: az események az egész világot megváltoztatták, ezt jelképezi, hogy a főnök, amikor tudomást szerez arról, valójában mi is történt, leveszi az asztalról a Lenin-szobrot.

A film előzetesében az újságírók mellett feltűnik egy Trabanttal pár keletnémet menekült és egy korabeli egyenruhába öltözött határőr is. A gyerekek a felkészüléshez, valamint a videó elkészítéséhez jelentős segítséget kaptak többek között Vánsza Páltól, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének megyei elnökétől, aki nemcsak mesélt nekik a történtekről, hanem rengeteg tárgyi emléket, relikviát is mutatott az 1956-os hős, Fekete Pál gyűjteményéből.

A diákok régóta barátok, mindannyian a Jankay Tibor általános iskolába jártak a Belvár előtt, ahol a történelmet Ugrai Gábor szerettette meg velük. Azért indultak a versenyen, mert úgy gondolták, nem veszíthetnek semmit, legfeljebb élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodhatnak. Így is lett, és a győztes csapattól két ponttal lemaradva, a harmadikkal azonos pontszámmal a negyedik helyen végeztek a vetélkedőn.

Azzal zárták: egy iskolai kiállítást szerveznének, ami a rendszerváltás békéscsabai eseményeit állítaná a középpontba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában