Szarvas

2019.10.17. 16:38

Őshonos fákkal teszik otthonosabbá a teret

Több mint 30 gyümölcsfát, őshonos fákat valamint gyógy- és dísznövényeket ültettek el a Székely Mihály Szakképző Iskola diákjai az Aquarius67 Alapítvány által közelmúltban kialakított közösségi téren, a Kórház dűlőben.

Balázs Anett

A Napagancsos Csodaszarvas Köz-Ős-Tér területén a diákok és kísérő pedagógusok, valamint az alapítvány tagjai Zsapka János segítségével helyezték a földbe a növényeket. A kertépítő mérnök azon túl, hogy megmutatta, hogyan célszerű berendezni a teret, olyan tanácsokkal is ellátta a részvevőket, miképpen kell a fák gyökerét, lombját megmetszeni, hogy azok a legoptimálisabban találjanak otthonra a földben.

Beküldött fotó

Uhljár Zita, a közösségi tér alapítója elmondta, egy évvel ezelőtt kezdtek hozzá a terület kialakításához, amelynek alapját két szomszédos tanya alkotja mintegy 1,5 hektár területen. Céljuk, hogy a városon kívül létrehozzanak egy csöndes elvonulóhelyet.

– Egy olyan teret szeretnénk megalkotni, ahol szertartásos formában az emberek meg tudják erősíteni azokat az ősi belső ösztöneiket, amelyeket a városi létben elhagytak. A fa pedig a folyamatos megújulást, életerőt szimbolizálja mellyel ezt a hitvilágot szeretnénk megidézni – árulta el Uhljár Zita.

Hozzátette a fákat az arborétum, az egyik helyi kertészeti áruda és számos magánszemély felajánlásának köszönhetően kapták. Fontos volt számukra, hogy őshonos növényekről legyen szó, felhívva a figyelmet arra, hogy bár ezek a fák kisebb termést hoznak de nagyobb biztonsággal, ugyanis az időjárás viszontagságait jobban tűrik és a betegségekkel szemben is ellenállóbbak.

A faültetést szabadtűzön, bográcsban főtt gulyás közös elfogyasztása zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában