Környezetbarát megoldás

2019.10.24. 06:50

Megyénkben is reneszánszát éli a mosható pelenka

Manapság egyre fontosabb szempont az anyák számára, hogy környezetbarát termékeket, anyagokat, kozmetikumokat használjanak. Ezért a mosható pelenka reneszánszát éli, amely sokkal modernebb, kezelhetőbb, mint a régi, nagyszüleink korában használatos ­darabok.

Vágvölgyi Nóra

Forrás: Shutterstock illsztráció

A mosható pelenka tökéletes megoldás lehet mindazon anyák számára, akiknek fontos a környezettudatosság. Hiszen az eldobható pelenkák kényelmesek ugyan, de nehezen bomlanak le, ezért sokáig szennyezik a környezetet. Egy kutatás szerint az eldobható pelenkákból egy baba a szobatisztaság eléréséig egy tonna hulladékot termel, ráadásul a szeméttelepen legalább egy évszázadig megmaradnak.

Dávid Nóra még mielőtt a kislánya, Laura megszületett volna, már tudta, hogy mosható pelenkát fognak használni. – Ami mellette szólt, hogy nem szennyezzük a környezetet, nem kell popsikrémet használni, mert természetes anyaggal érintkezik a pici bőre, illetve az eddigi tapasztalatok alapján hamarabb válik szobatisztává az a kisgyermek, amelyik mosható pelenkát használ – hangsúlyozta. Hozzátette, minden gyermeknek más fazon a megfelelő, így ő is csak hosszas kísérletezést követően találta meg kislányának a tökéletes külső és belső betéteket.

Az édesanyák a helyi hordozóklubban ki is próbálhatják gyermekükön a mosható pelenkákat /Fotó: Szászné Nagy Veronika/

– Meg kell találni azt a fazont, amelyik a legjobb a babának, a legtöbb nedvességet szívja be és a legideálisabb a csípőjének – fogalmazott az anyuka.

Ancsinné Imling Tímea, második gyermeke születése előtt, a helyi hordozóklubban találkozott először a mosható pelenkákkal. Ott volt lehetősége megnézni, kipróbálni a különböző fazonokat, méreteket. – Eleinte úgy gondoltam, hogy biztos nem lesz időm mindig mosni a betéteket, de amint elkezdtük használni, szinte rögtön beleszerettem. Egyre kevesebb szemetünk lett, mára pedig már, az éjszaka kivételével, mindig mosható pelenkát teszek Noémire – mondta el a kétgyermekes anyuka.

A belső betétek készülhetnek bambuszból, frottírból, kenderből, amihez még egy nedvességzáró külső betét is szükséges. – Ezek színes, vidám mintájú darabok, amik nyáron kimondottan öltöztetik a babákat – osztotta meg.

Márki Gabriella, mielőtt édesanya lett, a Körösök Völgye Látogatóközpontban dolgozott, ahol központi téma a környezettudatosság. Itt hallott először arról, hogy létezik a mosható pelenkáknak egy új generációja, ami teljesen más, mint amibe egykor édesanyja csomagolta. – A kisfiam születése előtti hónapokban olvastam a mosható pelenkákról, ezután vártam a megfelelő alkalomra. Végül azért léptem a tettek mezejére, mert úgy gondoltam, ha már úgyis mindennap kell mosnom, miért ne moshatnám a textilpelenkákat, amik ráadásul sokkal környezet- és pénztárcabarátabbak eldobható társaiknál – emlékezett vissza.

Egy kompaktabb pelenkarendszert választott, amit mint mondja, pont olyan könnyű ráadni kisfiára, akár egy eldobható pelenkát. – Nem bántam meg a döntésemet, hiszen most a kisebb fiammal a bölcsődében is ugyanazt használjuk, amit akkor a bátyjának vettem. A készletem nagy része pedig még az unokáimat is ki tudná szolgálni – tette hozzá.

Környezetünket legkevésbé szennyező alternatíva lehet

sokak számára a mosható pelenka

Az eldobható pelenkák előállításához rengeteg fát vágnak ki, melyek műanyagtartalmuk miatt nem égethetőek el. Ráadásul a pelenka a lebomlásakor metánt termel, mely káros, üvegházhatású gáz. Természetesen vannak olyan anyukák, akik a mosható pelenkákkal szemben azzal érvelnek, hogy a mosással járó víz és tisztítószer-mennyiség nem túl kedves a bolygónak. Ennek ellenére egyre többen választják a pelenkák mosható fajtáját.

Egy korábbi vizsgálat során az is kiderült, hogy a mosható pelenka, akkor környezetbarát, ha a mosás során környezetbarát mosószert (ecetet, mosószódát, mosódiót) alkalmaznak. Az eldobható pelenka használata, akkor környezetbarát, ha szelektíven összegyűjtik, és egy arra szakosodott kezelőműben mossák, ezután műanyagra, textilre és nedvszívó cellulózra különítik el, majd a frakcionált anyagokból újrahasznosítással új terméket állítanak elő. Mivel jelenleg hazánkban nem oldható meg az eldobható pelenkák szelektív gyűjtése, és nincsen a pelenkákat feldolgozó mű, a mosható pelenka a környezetünket legkevésbé szennyező alternatíva – olvasható a Zoldbolt.hu portálon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában