SZARVAS

2019.09.15. 06:55

Piros betűs napokra varrnak fehérneműt

Olyan fehérneműt gyártanak Szarvason, amely akár kiválthatja a ma elterjedt, környezetszennyező tisztasági holmik használatát. A Szarvason harminc éve alapított, speciális eszközökkel felszerelt varrodát Molnár Dóra, a fehérnemű tervezője kereste fel, s az alapanyagok gondos kiválasztása és tesztelése után ez év januárjától megkezdődhetett a gyártás.

Balázs Anett

Fotó: Imre Gyorgy

A fogadtatás pedig minden elképzelést felülmúlt, az elmúlt három hónapban megnyolcszorozódott az igény a nagy nedvszívó képességű fehérneműk iránt – tudtuk meg Molnár Dórától, a This is Redy alapítójától.

– Kellett egy menstruációs bugyi, ami mindig ott van a fiókban készenlétben, kellett egy fehérnemű, melynek viselése összeforr a magabiztossággal – kezdte a történet legelején Molnár Dóra, a fehérnemű tervezője, aki gyógypedagógusnak készült, és még csak varrni sem tud. De még így, a nulláról kezdve is megvalósította elképzelését, miszerint létrehoz egy olyan fehérneműt, amelyet a nők, azokon a bizonyos piros betűs napokon hordhatnak, minden más egyéb kiegészítő nélkül.

Éppen az egyik speciális bugyit készíti Szabó Klára, aki a varroda vezetését édesanyjától vette át /Fotó: Imre György/

– A bugyikhoz nem kevesebb, mint másfél év tesztelés vezetett. A világ minden tájáról hozattuk a leginnovatívabb anyagokat, amiket varrtunk, szabtunk, extrém megpróbáltatásoknak vetettünk alá. Két legfontosabb rétegünk van. Az egyik, ami megakadályozza az átázást. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy esőkabát anyagot, persze sokkal vékonyabb, finomabb textil formájában. Ez az anyag lélegzik, de a folyadékot nem engedi át. A másik egy ezüstionos anyag, amely antibakteriális. Mindezeket itthonról, az EU-ból és az USA-ból is hozatjuk – tudtuk meg Molnár Dórától. Hozzátette, jövőre már új fazonokkal is készülnek.

Az anyagok útja pedig egyenesen Szarvasra, a Wéber Anna és lányai varróműhelybe vezet. A fehérneműk és fürdőruhák készítésére specializálódott vállalkozást 30 éve Wéber Anna hozta létre, és bár voltak kritikus időszakok, de a minőségi munkának köszönhetően nem kellett bezárni a műhelyt. Sőt, ma már két lánya is a vállalkozásban tevékenykedik, az egyikük pedig átvette annak vezetését is.

– Mindig is kis mennyiségben, minőségi darabokat készítettünk. „Hamarabb megunja, mint elmossa” – ez volt a szlogenünk, amelyhez hűek tudtunk maradni. Műhelyünk tizenkét speciális varrógéppel felszerelt, ám a folyamatos minőséghez kellő szakmai tudás is szükséges. Egy Dóri által tervezett fehérnemű elkészítésével kétszer annyi dolgunk van, hiszen az anyagokat rétegenként, külön kell kiszabni. A kezdeti mennyiségeket egy-két munkatárs varrja. Bízunk a termék további sikerében. A megnövekedett kereslet fényében nekünk is át kell gondolni bizonyos fejlesztéseket a jövőben.

A minőségi terméket favorizálják

Wéber Anna lányai, Klári és Edit, két évvel ezelőtt fordultak vissza a családi vállalkozáshoz, ahol az egyedi elképzelések megvalósítása mellett ruhák átalakítását, javítását is végzik. Szeretnék, hogy egyre többen válasszák a fenntartható, magasabb minőséget képviselő termékeket az olcsó, de gyenge minőségű tucatáruval szemben. A varroda tagja a Fashion Revolution kezdeményezésnek is. A globális mozgalom, egy hat évvel ezelőtti, bangladesi ruhagyár tragédiája – amelynek 1100 áldozata volt – után szólalt fel a divatipar fenntarthatóságáért és méltányosságáért a világ 90 országában. Céljuk, hogy minél több ember figyelmét hívják fel arra, hogy az ész nélküli divatfogyasztásnak nagy ára lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában