Orosháza

2019.09.11. 06:55

Noémi már négyévesen tudta, hogy egyszer állatorvos lesz

Az ötszörös túljelentkezés ellenére az orosházi Madarász Noémi sikeresen felvételizett a budapesti Állatorvostudományi Egyetemre. Elárulta, a sok tanulás mellett egy országos versenyen való részvétel rengeteg pluszt adott ahhoz, hogy belelásson és még alaposabban felkészüljön erre a pályára.

Csete Ilona

Mint megtudtuk, az országos állategészségügyi verseny története nem nyúlik régre vissza. Eddig kétszer hirdették meg, az orosházi Táncsics gimnazistái pedig mindkétszer csapattal neveztek. Noémi és társai az első versenyen a második helyet szerezték meg, az idein pedig győzelmet arattak. Az orvostanhallgató mostantól a verseny szervezői között kapott feladatokat.

Első ránézésre nem tudtuk eldönteni, hogy Teodor, a hároméves törpenyúl vagy a gazdija aranyosabb-e. Teljes közöttük az összhang, imádják egymást. Madarász Noémi elárulta, Teodor a család kedvence, a társasház életterében remekül érzi magát, és van egy kis udvar, ahol a „mezei életérzést” is átélheti.

Madarász Noémi és a család kedvence, Teodor /A szerző felvétele/

– Szobatiszta, szófogadó – ölelte a selymes kis bundást magához Noémi, aki – mint egy igazi állatorvos – szakszerű mozdulatokkal tette-vette Teodort a hordozójában. Ennyi előzmény után eláruljuk, arra kértük az egyetemistát, a házi kedvencét is hozza magával a találkozónkra, hogy lássuk, ért-e az állatok nyelvén. Nem csalódtunk.

– Amikor négyéves voltam, anya megkérdezte, mi szeretnék lenni. Azt mondtam, hogy állatorvos. A tervem azóta se változott – nevette el magát a lány, aki a napokban tért haza a gólyatáborból legújabb megbízatásával. – Tanulmányaim mellett a III. Országos Állategészségügyi Verseny szervezői felkértek, mint az idei orosházi győztes csapat tagját, hogy vegyek részt a munkájukban. Örömmel csatlakoztam, mert nekem rengeteget adott ez a verseny. Állítom, sok olyan újdonságot hallottam, ami hozzájárult a sikeres felvételimhez is és megerősített abban, amit az állatorvoslásról addig tudtam.

Nagyon sok új információhoz jutottam az egyetem oktatói és hallgatói által tartott előadásokon, az állatkertben, valamint az állatorvostudományi egyetem lóklinikáján. Az előadásokon tanultakat a gyakorlatban is láthattam és kipróbálhattam. Voltam a csapatommal állatboncoláson, varrtunk sebeket és végeztünk élő lovon, valamint szarvasmarhán különböző élettani, illetve kórélettani vizsgálatokat. Ezeket az információkat, a tapasztalataimat szeretném átadni a középiskolásoknak, azoknak, akik idén neveznek a versenyre – mondta el Noémi.

Mint fogalmazott, a verseny kihagyhatatlan élmény azok számára, akik erre a pályára készülnek. Ő maga azt szeretné, ha jó példát mutatna és minél több diák figyelmét ráirányíthatná erre az országos megmérettetésre.

– Tudok segíteni a jelentkezőknek, keressenek bátran a közösségi oldalamon – biztatja kortársait a hallgató, aki nagyon büszke arra, hogy tudásával, kitartó munkával bejutott a világ harmadik legjobb állatorvosi egyetemeként nyilvántartott budapestibe.

Életre szóló élmény a verseny

Madarász Noémi a versenyről elmondta, a legjobb tíz csapat részt vehet a fővárosi döntőn márciusban. Az Állatorvostudományi Egyetemen, valamint az egyetem kollégiumában a megmérettetés mellett izgalmas programokkal várják a diákságot. Az eddigi versenytémákon kívül a mai, világot érintő problémákról is informálódhatnak a versenyzők a feladatokon keresztül.

– Hatalmas kihívás és kiváló csapatépítő program az országos verseny, ami három levelezős fordulóval veszi kezdetét. A tíz legjobb csapat bejut a háromnapos döntőbe, ami egy életre szóló élmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában