Galériával

2019.09.02. 13:44

Idén harmincéves a csabai Nemes Tihamér középiskola

Robotika szaktanteremmel bővült a Nemes Tihamér középiskola, ezt is átadták hétfőn a tanévnyitó ünnepség keretében, amelyen elhangzott, hogy az intézmény idén 30 éves, és hogy az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a tanulók száma.

Licska Balázs

Fotós: Imre György

Fotós: Imre György

Két oktatótermet adtak át hétfőn a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma Kazinczy utcai intézményében.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója elmondta, az elmúlt időszakban megújult a középiskola tornaterme, a kollégiumába újra élet költözött. Most pedig modern szaktantermekkel bővült, modern eszközöket szereztek be, amiben segített, hogy Takács Zoltán az EuroSkills versenyen, azaz a szakmák Európa-bajnokságán kiváló teljesítményt nyújtott. Hangsúlyozta azt is, hogy az intézmény tanulói létszáma 2015 óta jelentős mértékben emelkedett.

Maczik Mihály, Herczeg Tamás, Szarvas Péter és Mucsi Balázs az átadáson /Fotó: Imre György/

Maczik Mihály, a középiskola igazgatója emlékeztetett, a sulit három évtizeddel ezelőtt hívták életre, az indulásban jelentős szerepet töltött be Gyulafalvi Ernő. Az intézményben jelenleg huszonkét osztály és több mint hatszáz diák tanul. A mostani tanévben öt kilencedikes osztályt indítottak, gépészeti, informatikai, valamint rendészeti és közszolgálati vonalon.

A két szaktanterem egyikében a robotikával ismerkedhetnek meg a tanulók, ebben rengeteg Lego robot és néhány 3D-s nyomtató segít; a másikban pedig a folyamatirányítással, ipari automatizálással, például PLC-programozással kapcsolatos tudnivalókkal bővíthetik tudásukat. A két – mondhatni – laboratóriumnak otthont adó épületet teljes mértékben felújították, például korszerű világítást szereltek be.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója kitért arra, hogy akik a Nemes Tihamér középiskolában végeznek, munkát is kapnak.

A tanévnyitón és a szaktantermek átadásán részt vett Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szarvas Péter, a város polgármestere is.

Herczeg Tamás kiemelte, a középiskolában rendkívül színvonalas az oktatás, a diákokat olyan tudással vértezik fel, hogy képesek megállni a helyüket akár a munkaerőpiacon, akár a főiskolákon, egyetemeken. A szaktantermekről elmondta: azok épületét szinte bontásra ítélték, a felújítást követően viszont valóban 21. századi körülményeket teremtettek. A megfelelő képzéshez nemcsak kiváló pedagógusok, oktatók szükségesek, hanem minőségi infrastruktúra is.

Szarvas Péter szerint egyértelmű, hogy a robotikának van jövője, már most az életünk része a robottechnológia, bár nem tudni, miként változtatja majd meg azt. Azzal kapcsolatban, hogy az intézmény idén 30 éves, elmondta, az alapításától kezdve fontos szerepet tölt be mind Békéscsaba, mind Békés megye oktatásában. Minden adott ahhoz, hogy a diákok megfelelő tudásra tegyenek szert, az érettségizettek 42 százaléka továbbtanul a felsőoktatásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában