Békés megye

2019.08.11. 19:55

Szakszerűen kezeljük a lejárt gyógyszereket!

Szinte nincs olyan ember, aki ne talált volna még otthonában elfelejtett, lejárt szavatosságú gyógyszert. Ez pedig tipikusan akkor fordul elő velünk, amikor egy éppen fellángoló nyavalyát szeretnénk azonnal elűzni, vagy legalább csillapítani. Felmerül ilyenkor a kérdés: mit kezdjünk a pirulákkal lejárati idejük után?

Vásári Erzsébet

Gy—gyszerhulladŽk gy?jt? BŽkŽscsab‡n az Isteni GondviselŽs gy—gyszert‡r‡ban

Fotó: Imre György

Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke elmondta, a lejárt szavatosságú gyógyszereket minden esetben gyógyszertárba kell bevinni, ahol az ilyen célra kihelyezett gyűjtődobozba lehet bedobni őket. Hozzátette, erre minden Békés megyei patikában – még a fiókgyógyszertárakban is – lehetőség van.

Kifejtette, ezek a nagykereskedések által kitelepített tárolók olyan értelemben zártak, hogy betehetőek a készítmények, de ki már nem lehet venni belőlük, mivel veszélyes hulladékról van szó, amit a veszélyeshulladék-égetőben kell megsemmisíteni.

Az Isteni Gondviselés gyógyszertárban is helyet kapott egy gyűjtődoboz /Fotó: Imre György/

Beszámolója szerint több okból fontos, hogy a lakosság a fentiek alapján járjon el a lejárt gyógyszerekkel kapcsolatban. Az egyik, hogy semmiképp nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe, mert egyes darabok súlyos egészségkárosodást okozhatnak. A másik pedig, hogy a kommunális hul­ladékba bekerülve, esetleg vízzel érintkezve bomlásnak indulhatnak, ami által káros anyagok szabadulhatnak fel, melyek az ivóvízbe vagy a talajba kerülve szintén komoly károkat okozhatnak.

Kiemelte azonban, hogy vannak olyan készítmények, melyek előre töltött fecskendőkben kaphatóak, ezek viszont a tű miatt kizárólag kórházakban adhatóak le, majd onnan szállítják el megsemmisítésre.

Végül kifejtette, fontos, hogy mindenki odafigyeljen a gyógyszerek lejárati idejére, és annak leteltével ne alkalmazza őket, mert a bennük lévő hatóanyagok bomlásnak indulhatnak, hatásuk pedig kiszámíthatatlanná válik. Hozzátette, olyan készítménnyel is találkozhatunk, aminek nincs szavatossági ideje. Ezeket a gyártástól számított öt éven belül lehet alkalmazni.

Dr. Sonkoly Iván háziorvos elmondta, fontos tudni, hogy a gyógyszerek szavatossági ideje függ azok lejáratától és tárolási körülményeitől is. Előbbit a gyógyszergyártó határozza meg az alapján, hogy hatóanyagai mennyi idő után kezdenek lebomlani. A lejárt készítményeket pedig épp az említett lebomlás miatt nem szabad használni, hiszen az elvárt hatása csökken. Ennél azonban lényegesen veszélyesebb, hogy ezzel párhuzamban a mellékhatások felerősödnek, mivel a bomlás következtében káros anyagok szabadulhatnak fel.

Hozzátette, a folyékony halmazállapotú orvosságok – főként szemcseppek –, illetve kenőcsök esetében még nagyobb lehet a probléma, hiszen esetükben idővel baktériumok szaporodhatnak el, ami fertőzésveszéllyel jár.

Ön mit csinál régi gyógyszereivel?

Rádainé Kunos Klára: – Bár ritkán találok otthon lejárt szavatosságú készítményt, mivel kevés gyógyszert használunk a családtagjaimmal, ha mégis előfordul, azt mindenképpen patikába viszem, és az erre kihelyezett dobozba teszem. Természetesen a szavatossági időt minden alkalommal ellenőrzöm, és lejárat után már nem alkalmazom a gyógyszereket.

Nagy Éva: – A lejárt szavatosságú gyógyszereket minden esetben a gyógyszertárakban elhelyezett tárolókba viszem, mert onnan elszállítják és szakszerűen megsemmisítik. Mivel negyven évig ápolóként dolgoztam, ezért nálam és a családomnál alapszabály, hogy a szavatossági időn túl már nem fogyasztjuk el az orvosságokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában