Békés megye

2019.08.23. 17:15

Földikutyák túrásait kutatták

Hazánk egyik legveszélyeztetettebb gerinces faja a magyar földikutya, melynek a Körös-Maros Nemzeti Parkban három ismert élőhelye van – olvasható a nemzeti park oldalán.

V. N.

A földikutya megmaradt állományai igen nagy értéket képviselnek, de fennmaradásuk csak élőhelyük védelme mellett lehetséges. Szerencsére a nemzeti park munkatársai idén nyáron, a kaszálás utáni csapadékos időjárás miatt igen nagy aktivitást jegyeztek fel.

Fotók: Körös-Maros Nemzeti Park

A Gulyagyepen az idei júliusi kaszálás után közel ötven aktív túráscsoportot találtak, a Tompapusztai löszgyepen 28 állatot azonosítottak túráscsoportjaik alapján.

A földikutyák életük nagy részét a talajfelszín alatt töltik, ezért nem egyszerű az állományuk felmérése. Ráadásul minden állathoz a felszínen külön túráscsoport, a felszín alatt pedig külön járatrendszer tartozik. Rendelkeznek azonban néhány ismertetőjeggyel, melyek alapján megállapítható, földikutyával van dolgunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában