Tankönyvszállítmány

2019.08.05. 19:55

Érkeznek az új tankönyvek a Békés megyei iskolákba is

Még csak augusztus elején járunk, de az iskolákban már javában zajlik a felkészülés a 2019/2020-as tanévre, a legtöbb helyre az elmúlt napokban megérkezett a tankönyvszállítmány. Az intézményekben elkezdődött a válogatás és csomagolás azért, hogy néhány hét múlva minden diák megkaphassa személyre szóló könyvcsomagját.

Vásári Erzsébet

MegŽrkeztek BŽkŽscsab‡ra az EvangŽlikus Gimn‡ziumba a tankšnyvek. Kšvesk?ti PŽter igazgat— Žs Simon Ign‡c tankšnyvfelel?s

Fotó: Imre György

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nemrégiben bejelentette, jövő szeptembertől már a köznevelésben résztvevő minden diák ingyen kapja meg a tankönyveket.

Simon Ignác, a békéscsabai evangélikus gimnázium könyvtárosa és tankönyv-felelőse elmondta, intézményükbe pénteken érkezett meg a tankönyvszállítmány, amit az elmúlt évekhez hasonlóan most is évfolyamokra bontva válogatnak szét.

Kifejtette, ma már elsőtől kilencedikig ingyenes a tankönyv minden tanuló számára, melynek keretében munkafüzetekből évről évre újat kapnak, tankönyvekből második osztályig újat, harmadiktól könyvtárit forgathatnak év közben a gyerekek.

Fotók: Imre György

Köveskúti Péter intézményvezető elmondta, a most következő tanévre vonatkozóan iskolájukban összesen 35 (17 általános iskolai, 13 gimnáziumi és 5 szakgimnáziumi) osztályból, mintegy ezer diák veheti át tankönyvcsomagját szeptember első napjaiban, melyeket kollégái addig személyre szabva állítanak össze számukra.

Simon Ignác a tankönyvcsomagok összeállítására kitérve elmondta, annak nehézségét főként a felsőbb évfolyamoknál érzik meg, hiszen ott már megjelenik a nyelvtanulás és a hittan is, emiatt náluk már nem egységes a csoportosítás. Az ingyenességre visszatérve kifejtette, a családok dönthetnek úgy is, hogy nem a könyvtári kölcsönzést választják, helyette inkább megveszik gyermeküknek saját maguk az egyes példányokat.

Erre lehetőségük van többek közt a beszerzést és terjesztést végző állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) internetes oldalán. Végül hozzátette, ma már csupán azokat a tankönyveket használhatják az iskolákban, melyek a szaktárca által minden év áprilisában kiadott hivatalos listán szerepelnek.

Caimacan Klára, a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola intézményvezetője elmondta, iskolájukban 2019. augusztus 27-én érkeznek meg az új tankönyvek, melyek minden tanulójuk számára ingyenesek. Nyolc évfolyamuk, nyolc osztályának összesen 175 tanulja, illetve azok szülei augusztus 29-én, 30-án, vagy az első tanítási napon vehetik át.

Békés megyén belül 157 iskolába szállít a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. összesen 400 ezer 187 darab tankönyvet, melynek célba juttatása augusztus elsején indult és augusztus 31-ig tart.

Tőczik Zsolt, a kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a több mint 1300 féle állami kiadású tankönyv sokszorosítása már 2019 második negyedévében elkezdődött a tavalyi rendelésszámok alapján.

Idén az iskolák 13 millió 70 ezer darab könyvet rendeltek, ami a tavalyi évhez képest körülbelül 570 ezerrel több, ebből az állami részarány mennyiségileg nézve 86 százalék.

A rendelések végösszege 700 millió forinttal kevesebb az elmúlt tanévhez képest, ami azt mutatja, hogy kevesebbe kerül az országos tankönyvellátás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában