Békés

2019.08.05. 18:30

Először rendezett aratóünnepet a kisgazdakör

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezett aratóünnepet a közelmúltban a Békési Kisgazdakör.

P. G.

Tarkovács István, a Békési Kisgazdakör elnöke a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta, az aratóünnepet a magyar nép legnehezebb munkája, az aratás befejezésének az alkalmából rendezték meg eleink.

A programmal erre is emlékeztek. Hozzátette: nagyon fontosnak tartják és terveik között szerepel, hogy a fiatal generáció bevonásával tartsák meg rendezvényeiket.

– Ezáltal biztosíthatjuk, hogy a nemzedék tagjai megismerjék azt a folyamatot, amelynek eredményeként mindennapi kenyerünk az asztalra kerül. Ez a program is ezt a célt szolgálta – húzta alá Tarkovács István. Az elnök külön kiemelte Szabados Mihály tagtárs segítségét, akinek önzetlen felajánlása teremtette meg a vacsora alapanyagát. Egy 120 kilós sertéssel járult hozzá az aratóünnephez.

Beküldött fotó

A nap egyébként fakultatív programmal kezdődött. A délelőtt folyamán Tarkovács István adott tájékoztatást a Kisgazdakör munkájáról, célkitűzéseiről, majd közösen elkészítették a dekorációkat, felállították és berendezték a központi sátrat, elhelyezték a terítékeket. Magát az ünnepi részt délután tartották.

„Hogyan is volt régen?” címmel nosztalgia filmvetítéssel elevenítették fel a régi aratási eseményeket. Közben az udvar hátsó részén elkezdődtek a sertéspörkölt főzésének előkészületei. A filmvetítés után a Belencéres Néptáncegyüttes kamaracsoportja fergeteges műsorral rukkolt ki, ami után a Körös Citera Zenekar alapító tagjai aratódalokkal szórakoztatták a megjelenteket.

Az ünnepi köszöntő és a közös imádság után Lakatos Tamás református lelkész Isten áldását kérte a termények betakarítására és a rendezvény résztvevőire. A vacsora elfogyasztása után élő zene kíséretében kezdetét vette a baráti beszélgetés és a szórakozás.

Az aratóünnep a mezőgazdasági hagyománykörnek az egész magyar nyelvterületen ismeretes, látványos közösségi jellegű szokása. Első emlékei a középkorig nyúlnak vissza. Az aratóünnepnek különböző változatai ismeretesek, főbb mozzanataiban azonban országosan megegyezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában