beiskolázás

2019.08.21. 11:25

A legtöbb megyei településen igényelhető támogatás

A tanévkezdés a legtöbb családban komoly pénzkiadást is jelent. Éppen ezért az önkormányzatok Békés megyében is igyekeznek némileg levenni az anyagi terhet a szülők válláról az iskolakezdési támogatással. Cikkünkben annak jártunk utána, hol, mekkora összeget, illetve miként igényelhetnek az érintettek.

Hírlap-összeállítás

313_7651.jpg

Fotó: Gal Gabor

Békéscsabán hírportálunk kérdésére ismertették: a megyeszékhelyen segíti az önkormányzat különféle támogatásokkal az iskolakezdést. Tanévkezdési támogatást biztosítanak azoknak az általános és középiskolás diákoknak, valamint főiskolán, egyetemen elsőéves hallgatóknak, akik nehéz körülmények között élnek. Kitétel például, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem nettó összege nem lehet több 38 475 forintnál, a gyermekét egyedül nevelő szülő esetében 44 175 forintnál.

Ezt a segítséget szeptember 30-ig lehet kérni a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán. A tanévkezdési támogatás összege átlagosan gyermekenként 5000 forint, minderre a városi közgyűlés a mostani költségvetésben egymillió forintot különített el.

A felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalokat ugyancsak segítik, mégpedig szociális ösztöndíjjal, aminek összege átlagosan havonta 11 400 forint, erre az idei évben a városi büdzsében 5 millió forintot különítettek el. Ezt a támogatást ugyancsak a szociálpolitikai osztályon lehet kérelmezni. Itt kitétel az is többek között, hogy a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem ne legyen több 39 900 forintnál, gyermekét egyedül nevelő és egyedülálló kérelmező esetén 48 450 forintnál.

Gyakorlatilag minden településen kérhető valamilyen támogatás, érdemes utánajárni a lehetőségeknek /Illusztráció: MW archív/

Dévaványán önkormányzati rendelet szabályozza a beiskoláztatási támogatást. Ennek címén minden év augusztus 1. napjától augusztus 31. napjáig azoknak az általános iskolás gyermekeknek adható, ahol a család egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 százalékát (57 ezer forint).

Továbbá minden évben szeptember 1-től 30-ig nyújtható támogatás a nappali oktatás munkarendje szerint tanuló középiskolás gyermek és fiatal felnőtt, valamint felsőoktatási intézményben nappali tagozatos fiatal felnőtt részére, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 57 ezer forintot. Ezekben az esetekben a kérelemhez csatolni kell az adott tanévre vonatkozóan az intézmény igazolását arról, hogy a gyermek vagy fiatal felnőtt középiskolai vagy felsőfokú intézményben tanulmányokat folytat.

Lőkösházán tavaly döntött az önkormányzat képviselő-testülete a tanévkezdési támogatás bevezetéséről, amelyben az elmúlt évben mintegy kétszáz gyermek részesülhetett a településen, a kiosztott támogatás mértéke pedig meghaladta az egymillió forintot. Mivel a testület folyamatosan a népességmegtartásra törekszik, így idén újra igényelhető náluk a tanévkezdési segítség.

Jelentkezni évente egy alkalommal, lőkösházi állandó lakcímmel lehet. A segítség a család jövedelmétől függetlenül, a bölcsődei, óvodai nevelésben részt vevő vagy általános, közép- és felsőfokú oktatási intézmények nappali tagozatán tanuló számára állapítható meg. A támogatás összege személyenként 5000 forint, amelynek folyósítása kizárólag kérelemre történik. Ennek benyújtási ideje augusztus 1-től szeptember 30-ig tart.

Újkígyóson szeptember 2-ától igényelhető az iskolakezdési támogatás, amely azokat az újkígyósi lakhellyel rendelkező, 25 év alatti fiatalokat illeti meg, akik szeptember elsejével kezdik vagy folytatják tanulmányaikat a nevelési vagy oktatási intézményekben. Az iskolakezdési támogatás keretösszegét a képviselő-testület állapítja meg, melynek mértéke évente legfeljebb 10 ezer forint.

Szarvason a gyermekekhez kapcsolódó rendkívüli települési támogatásban részesíthető az, aki nevelési intézménnyel jogviszonyban, illetve oktatásival tanulói jogviszonyban áll, és az ezzel kapcsolatos kiadások nehézséget nyújtanak számára. Szrenka Gábor szociális és gyermekvédelmi ügyintéző elmondta, a támogatás akkor állapítható meg, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 65 500 forintot.

A támogatás összege elsősorban a rendeletben meghatározott kiadások összege lehet, de gyermekenként legfeljebb 10 ezer forint, amelyet indokolt esetben természetbeni ellátás formájában – tankönyv, tanszerellátás, étkezési díj – az iskolához történő utalásával kell biztosítani.

Gyomaendrődön azoknak a családoknak nyújt 10 ezer forint iskolakezdési támogatást az önkormányzat, ahol az egy főre eső jövedelem 57 ezer forint alatt van – tájékoztatta lapunkat Toldi Balázs polgármester. Hozzátette, a támogatásokat szeptember 3-tól kezdik kiosztani.

Dobozon a települési támogatások között szerepel a gyermekek és fiatal felnőttek segítsége, amely évente kétszer igényelhető korcsoportonként eltérő összegben, szociális rászorultság alapján – árulta el a település polgármestere. Köves Mihály hozzátette, az igényelhető összeg óvodáskor végéig 2900 forint, általános iskolásoknak 3000 forint, középiskolásoknak 3500 forint, a nappali rendszerben felsőoktatásban tanulmányokat folytatóknak pedig 5000 forint alkalmanként és fejenként. A kérelmek elbírálását a szociális és gyermekügyek bizottsága végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában