I. világháború

2019.08.02. 16:16

Elhunyt hőseink előtt tisztelegtek Békéscsabán

Az első világháborúban elhunyt békéscsabaiakra emlékezett a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület a 101-es obeliszknél, a Szabadság téren pénteken.

P. G.

Megemlékezést tartottak Békéscsabán a 101 emlékműnél a Békéscsabai Városszépítő egyesület tagjai.

Fotó: Imre György

Ugrai Gábor elnök, történelemtanár elevenítette fel, hogy mi történt a 101-es Békéscsabai Gyalogezred tagjaival az adott évek augusztusaiban 1913 és 1919 között.

Mint megtudtuk, 1915-ben már az orosz fronton voltak katonáink, akik egészen érdekes módon értesültek arról, hogy az olaszok is beléptek a háborúba. Kiűztek egy orosz csapatot a lövészárokból, akik ott hagytak egy üzenetet az olasz támadás híréről. 1916 augusztusára megjárták Olaszországot, ebben a hónapban pedig a Bruszilov-offenzíva tizedelte soraikat.

Mindent a hazáért – idézte a gyalogezred jelmondatát Ugrai Gábor /Fotó: Imre György/

1917. augusztus 2-án történt a gyalogezred leghíresebb győzelme, a Csernovic környéki harcokban több lövészárok-rendszerből is kiűzték az orosz katonákat, óriási veszteségek mellett. 1918-ban az olasz fronton érte augusztus 2-a a 101-eseket, amikor már érezhető volt, hogy a központi hatalmak vesztésre állnak. Kilencvenhat éve avatták fel a 101. Békéscsabai Gyalogezred hősi halottainak tiszteletére állított obeliszket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában