Békés megye

2019.08.17. 11:29

A családok kedvelik a céges üdülőket

Vakáció, nyári szabadság, regenerálódás, csapatépítés, nevezzük bárminek, az biztos, a nyári hónapokban kelnek útra a legtöbben és keresik fel a pihenésre alkalmas helyszíneket, üdülőket. A nagy cégeknél presztízskérdésnek számított hajdan, hogy legyen üdülőjük, ahol dolgozóik és családjaik kedvezményesen pihenhettek. A rendszerváltás után sok vállalkozás eladta, felszámolta ezeket, és évről évre csökkent a vállalati üdülők és ezzel a férőhelyek száma is. De vannak társaságok és önkormányzatok, amelyek a mai napig fenntartanak közkedvelt nyaralókat.

Csete Ilona

Négy nyaralóval rendelkezik a békéscsabai önkormányzat: van egy a Baranya megyei Bükkösdön, egy Balatonszárszón, valamint kettő a Miskolchoz közeli Bükkszentkereszten – mondta Hadabás Ildikó, az üdülőket üzemeltető városgazdálkodási kft. ügyvezetője. Hozzáfűzte, egy balatonszárszói és egy gyomaendrődi nyaralót nemrég értékesített nyilvános árverésen a város.

Az üdülőket ugyanúgy kibérelhetik családok, magánemberek, mint ahogy iskolai osztályok a kirándulásaikra, érdeklődni a cégnél lehet. Hadabás Ildikó az árakkal kapcsolatban megosztotta, hogy a helyszíntől függően a felnőtteknek 2360 és 3350 forint közötti összeget kell fizetniük éjszakánként, a gyermekeknek, a 18 év alattiaknak pedig nagyjából 1200 forintot.

Illusztráció: Shutterstock

Az ingatlanok kihasználtsága tavaly lényegesen meghaladta azt, mint amit előzetesen terveztek. A Balaton déli oldalán található nyaralóról elmondható, hogy a főszezonban folyamatosan telt házzal üzemel, a bükkösdi leginkább az osztálykirándulások időszakában népszerű, a bükkszentkereszti pedig egész évben kedvelt, ugyanis télen fűthető.

– Több tíz éve van Orosháza-Gyopárosfürdőn üdülőnk, ami remek kikapcsolódást nyújt munkatársainknak kedvezményes áron. Minden igényt kielégít, legyen az a teremben kivitelezhető 60 fős családi vacsora, az udvaron egy csapatépítő bográcsozás vagy egy csendes elvonulás. A szobákban 10 főt tudunk elszállásolni – tájékoztatott a Linamar Hungary Zrt. menedzsmentje.

Elmondták, minden évben folyamatosan fejlesztenek, tavaly a grillező-szalonnasütő fölé építettek pavilont, idén pedig egy játszóteret létesítettek a gyerekeknek, hogy minél otthonosabbá tegyék dolgozóik családi pihenését. Ott egyébként több kihelyezett tréninget is tartanak munkatársaiknak. Idén nyáron elindították gyermektáboraikat, amelyeknek egy része az üdülőben zajlik. A Linamar jótékonysági futóversenyének a bázisa is ott van. Így egész évben maximális kihasználtsággal működtetik az üdülőt.

Örökölte Mezőkovácsháza, míg tudják, fenntartják

A mezőkovácsházi önkormányzatnak három üdülője van. Az egyik még a tanácsi szakszervezetek közös tulajdona volt, egy balatonfüredi társasüdülő lakrésze.

– Most a járás településeinek közös tulajdona, önkormányzati dolgozók használhatják, nekünk két főszezonbeli és két előszezoni turnusunk van. A költségeket a tulajdonos önkormányzatok finanszírozzák. A másik, az önkormányzat tulajdonában lévő, szintén régről örökölt szép faház Mártélyon. Ezt a város alkalmazottai használhatják nagyon kedvező áron, és a karbantartásáról is az önkormányzatunk gondoskodik – mondta Varga Gusztáv, a város polgármestere.

– E két üdülő fenntartását az is indokolja, hogy ezzel biztosítunk úgynevezett jóléti szolgáltatást a dolgozóinknak. Amíg ezzel meg tudunk birkózni, addig fenntartjuk munkatársainknak – tette hozzá. A harmadik üdülő Szántódon található. Egy kis családi házról van szó, amelynek felét ajándékozás útján, másik felét vásárlással szerezte meg a városi tanács még a nyolcvanas években.

– Egy ideig gyermeküdültetésre használták, de a jogszabályok szigorodása, az igények növekedése miatt jelentősen csökkent a turnusok száma. Így ezt az épületet is – amelyet az önkormányzati kft. tart rendben – a városban élő családoknak, baráti közösségeknek hirdetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában