Óvatosság

2019.07.14. 15:37

Veszélyessé is válhat egy buli

A nyárral együtt tombol a fesztiválszezon is mind hazánk más területein, mind szűkebb pátriánkban. Békés megyében ugyan főként városi rendezvények vannak, néhány ezer látogatóval, de sok fiatal utazik régiónkból az országos rendezvényekre is. Szakemberektől érdeklődtünk, mire érdemes odafigyelni ezeken az eseményeken.

Vásári Erzsébet

Sopron, 2018. június 30. A 26. VOLT Fesztivál a soproni Lõvér kempingben 2018. június 29-én. MTI Fotó: Nyikos Péter

Forrás: MTI / Nyikos Péter

Deák Sándor rendőr százados, a Békés Megyei­ Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója elsőként a vagyonbiztonság szempontjából közelítette meg a fesztiválokkal kapcsolatos tudnivalókat. Sokan tömegközlekedéssel – legtöbbször vonattal – közelítenek meg egy-egy országos rendezvényt, nekik érdemes már az utazás közben is fokozott figyelemmel lenniük.

Fontos, hogy értékeiket soha ne hagyják őrizetlenül, még néhány percre sem. Ugyanez érvényes az autósokra is, ők főként a járműben hagyott tárgyaik miatt válhatnak bűncselekmény áldozatává. Éppen ezért javasolja számukra, hogy ne hagyjanak autójukban például táskát, telefont, laptopot vagy GPS-t, még a csomagtartóban sem, különösen úgy, hogy azt a leparkolás után helyezik oda, hiszen a tolvajok könnyen kifigyelhetik azt.

Deák Sándor hasznos tanácsokkal szolgált /Fotó: BMRFK/

Hozzátette, a személyes dolgokról a rendezvény helyszínén is gondoskodni kell, amire a kihelyezett értékmegőrzőket tartja a legalkalmasabbnak. Kiemelte, itt a táskák, főként hátizsákok sem ­mondhatóak biztonságosnak a nagy tömeg miatt. Ha mégis azt vinnénk magunkkal, úgy mindenképp elöl hordjuk, hogy a látóterünkben legyen, kizárólag a legszükségesebb bankkártyával és összeggel.

A főelőadó az alkohol- és kábítószer-fogyasztásról is beszélt. Ezekkel kapcsolatban elmondta, hogy egytől egyig veszélyesek, és utóbbiakra mindig nemet kell mondani, még akkor is, ha ismerősünk kínál meg vele. Annak kivédésére pedig, hogy bármilyen pszichoaktív szert keverjenek italunkba, azt javasolja, hogy poharunkat ne hagyjuk ott sehol és ne bízzuk ismeretlen személyre sem.

Illetve alkoholból se fogadjunk el ismeretlen eredetűt.

Fontos buliszabály, hogy ne hagyjuk magára egyetlen társunkat sem.

A továbbiakban a rendőrségi kampányokban is hirdetett, úgynevezett „bulis biztonságot” említette Deák Sándor. Ennek lényege, hogy ha egy csapat tagjai együtt érkeznek meg egy szórakozóhelyre vagy fesztiválra, akkor együtt is távozzanak onnan. Fontos, hogy ne hagyjuk magára egyetlen társunkat sem.

Ezzel nem csupán az egészségét védhetjük, hanem egy esetleges bűncselekmény elszenvedésétől vagy balesettől is megóvhatjuk.

Ugyanez érvényes akkor is, ha számunkra ismeretlen személyt látunk a földön fekve.

Végül elmondta, a nagyobb rendezvényeken a konfliktusok elkerülése is lényeges. Ennek érdekében tudomásul kell vennünk, hogy a tömegben bárki, bármikor belénk ütközhet, amit nem szabad túlreagálnunk. Amennyiben pedig egy agresszív társaság közelít felénk, úgy érdemes világos, közösségi térbe – például étkezősátorba – menni, mert ott már nem számítunk annyira védtelennek.

Azonnal van szakértő segítség a baj esetén

Kárász László, az OMSZ Dél-Alföldi Régió Békés Megyei Mentőszolgálata vezető mentőtisztje elmondta, a fesztiválokon részt vevők egészségügyi biztosítását minden esetben különböző mentőszolgálatok – részben az országos, részben pedig az alternatív egységek – végzik. A rendezvényhelyszíneken tehát jelen van az azonnali segítség.

Ettől függetlenül sajnos akadhatnak problémák a rendezvényeken, főként az alkohol miatt, amelynek túlzásba vitt fogyasztása tudatzavart vagy akár eszméletvesztést is okozhat, és egy-egy ilyen helyzet felnőtt, illetve gyermek esetében életveszélyes állapothoz vezethet.

Hozzátette, a szabadtéri programokon a nyár ellenére is veszélyt jelenthet a kihűlés, ha egy ittas személy eszméletét veszti. Ilyenkor ugyanis nincs olyan izomtevékenység, ami kellő hőt termel a testben. Továbbá súlyos problémákhoz vezethet a kábítószer-fogyasztás is, melyeknek hatása mindig kiszámíthatatlan.

Ez pedig nem csak az első adag elfogyasztására érvényes, hiszen a szervezet nem reagál mindig egyformán. Kiemelte, ha valaki rosszul érzi magát az elfogyasztott szertől, mindenképp kérjen segítséget a helyszínen található egészségügyi szolgáltatótól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában