megyei körkép

2019.07.25. 19:50

Szerdán este kiderültek a felvételi ponthatárok

A felsőoktatási intézmények szerdán este nyolckor hozták nyilvánosságra a 2019-es ponthatárokat. Az előző évekhez hasonlóan Békéscsabán a fiatalok együtt izgulhattak a Csabagyöngye-stégen tartott Pont Ott Partin.

Hírlap-összeállítás

20190725_Bcs_Felveteli pontok kihirdetése_BMH_Leh

Fotó: Lehoczky Péter

Már este hatkor gyülekeztek a végzős diákok a Csabagyöngye stégen. Együtt várták a Békéscsaba Ifjúságáért Egyesület és a Budapest Bank által szervezett Pont Ott Partin, hogy kiderüljön, hol folytathatják tanulmányaikat szeptembertől.

Sok ezren izgultak a békéscsabai partin

Tavaly a békéscsabai ponthatárváró eseményre több mint kétszáz fiatal volt kíváncsi, ez a szám idén még tovább emelkedett, hiszen a felvételizők mellett a harmadéves diákok ugyancsak részt vettek a rendezvényen. Hajkó Zsanett csak jövőre fog elballagni, de már több éve nyomon követi a pontszámok változását, hiszen nagyon határozott elképzelése van a jövőjét illetően: orvos vagy gyógypedagógus szeretne lenni. Szilágyi Alex – elmondása szerint – nagyon szeret vitatkozni, érvelni és beszélni, ezért döntött úgy, hogy jövőre megpróbálja a jogász szakot. Fábián Réka pedig a Budapesti Metropolitan Egyetem média designer szakát nézte ki magának.

Nyolc órakor végül megjelentek a pontszámok a kivetítőn, sorra ugráltak fel örömükben a diákok, hiszen négy év munkája érett be ezen az estén. Szellelki Noémi is örömkönnyeit törölgette, mikor megtudta, szeptembertől óvodapedagógusnak tanulhat tovább.

Elégedettek a megyeszékhelyen

Békéscsabán, a Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Karán gazdálkodási és menedzsment, valamint pénzügy és számvitel szakok indulnak nappali munkarendű alapképzés keretében, a műszaki menedzser képzés viszont mindössze levelezőn érhető el. Ezek a szakok mennek felsőoktatási szakképzés keretében is mind nappali, mind levelező munkarendben.

A békéscsabai kar intézetigazgatója, dr. Árpási Zoltán elmondta, tavalyhoz képest 23 százalékkal emelkedett a felvett hallgatók száma, a tendencia tehát pozitív. Kiemelte, az évekkel ezelőtt megkezdett, új szemléletű kampány meghozta a gyümölcsét, a beiskolázási időszakban nyílt napokat tartottak, járták a középiskolákat, valamint a Csabai Garabonciás Napoknak ugyancsak a békéscsabai főiskola épülete adott otthont.

– Bizakodóak voltunk és úgy érzem, elégedettek lehetünk – folytatta dr. Árpási Zoltán kiemelve, hogy a gazdasági képzés területén Békés megyében piacvezetőnek számítanak. Aláhúzta: a végzett hallgatók el tudnak helyezkedni, főleg a bankszektorban, ez annak is köszönhető, hogy a versenyszférával közösen dolgozták ki azt, milyen tudással vértezzék fel a diákokat.

A Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karán az ápolás és betegellátás, vagyis ápoló, valamint a szociális munka szakok indulnak nappali és levelező munkarendben, állami ösztöndíjas és önköltséges formában ugyancsak. Az egészségügyi szervező képzés viszont nappali munkarendben nem, csak levelezőn érhető el.

Többen kerültek be a szarvasi karra

Szarvason, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karán továbbra is mennek a szokásos képzések, így a csecsemő- és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus és a tanító, vannak nappali és levelező munkarendűek egyaránt, állami ösztöndíjas és önköltséges formában ugyancsak.

– Mindenhova többen kerültek be, mint tavaly – mondta dr. Lipcsei Imre, a szarvasi kar dékánja. Megtudtuk, nappali munkarendű képzésben 49-en, levelezőn pedig 157-en vehetnek részt, de a szám minden bizonnyal emelkedni fog a pótfelvételi eljárást követően. Azt mondta, elégedettek lehetnek, mivel évek óta folyamatosan nő a hallgatók száma, a Budapestre kihelyezett képzés is népszerű.

Szarvason, a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Karán ugyancsak több képzés indul, de nappali munkarendű alapképzés keretében mindössze két mérnöki. A többi főleg levelező munkarendű alapképzést jelent, valamint felsőoktatási szakképzést takar, ugyanúgy állami ösztöndíjas, mint önköltséges, tehát fizetős formában.

Új szak is indul Orosházán

Az orosházi központú Kodolányi János Egyetem 2019/20-as tanévére közel ötszáz diák nyert felvételt alapképzésre és felsőfokú szakképzésre. Alapképzésen mind nappali, mind levelező képzésen jelentősen nőtt a jelentkezők és felvettek aránya. A felvett hallgatók száma több mint 120 fővel emelkedett. Orosházára nappali képzésre emberi erőforrások, gazdálkodás és menedzsment, közösségszervezés, szociális munka és turizmus-vendéglátás alapszakra jelentkezhettek hallgatók. Felsőfokú szakképzésre három szakot, gazdálkodás és menedzsment, televíziós műsorkészítő és turizmus-vendéglátás szakot jelölhettek meg.

– Az orosházi Kodolányin 2019 szeptemberétől több mint 60 fő kezdi meg tanulmányait. Július 29-től augusztus 7-ig még várjuk a pótfelvételin keresztül jelentkezőket. A pótfelvételi keretében immár üzemmérnök-informatikus képzésre is lehet jelentkezni. E képzésben a hallgatók már az első félévtől valós vállalati problémák megoldásán dolgoznak, míg a teljes tananyagot informatikai vállalatokkal közösen dolgoztuk ki – tájékoztatott dr. Malatyinszki Szilárd intézményvezető. A képzés gyakorlatorientált informatikusokkal igyekszik a helyi kis- és középvállalkozásokat támogatni.

A 2019/20-as tanév jelentős változásokkal indul Orosházán. Megyei és országos szintű konferenciákkal, tudományos tevékenységekkel, megújult, aktív hallgatói élettel és kollégiummal várják a diákokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában