energetikai korszerűsítés

2019.07.16. 17:46

Megújult a békési rendelőintézet

Ünnepélyes keretek között adták át a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő energetikailag korszerűsített József Attila utcai, szakorvosi járóbeteg-ellátást biztosító épületét kedden délelőtt.

Papp Gábor

– Városunk a különböző pályázatokon több mint négymilliárd forintot nyert az elmúlt időszakban – fogalmazott köszöntőjében Izsó Gábor polgármester. Mint elmondta, több fejlesztés már befejeződött, folyamatban van, vagy ezután kezdődik majd el.

Fotók: Kiss Zoltán

– A beruházások minden esetben a város lakosságát, a város fejlődését szolgálják – hangsúlyozta a településvezető. Mint kifejtette: az önkormányzat közel 400 millió forintot nyert a rendelőintézet és a művelődési központ energetikai korszerűsítésére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon. A most átadott, mintegy 120 millió forintból elkészült kivitelezés során a fal- és tetőszigetelés, a nyílászárók cseréje, valamint az intézmény fűtés-korszerűsítése valósult meg. Izsó Gábor kiemelte: városképi szempontból is jelentős beruházást adhattak át.

– Az ingatlan megszépült, de a beruházásnak köszönhetően az épület működési költségei is jelentősen csökkenek – tette hozzá a polgármester, aki szólt arról is, hogy egy másik projekt keretében a rendelőre és számos egyéb önkormányzati épületre napelemek is kerültek. Hozzátette, a kedden felavatott felújítás azért is esedékes volt, mert az 1970-es években épült ingatlan nagyobb átalakításon nem esett át. Kivételt képez a tavalyi év, amikor a villanyvezetéket cserélték. Hangsúlyozta, bíznak abban, hogy hamarosan olyan pályázatok is elérhetők lesznek, amelyek segítségével az épületbelső is megújulhat. Kitért arra, hogy a munka úgy zajlott le, hogy közben folyt a rendelés. Ennek kapcsán megköszönte mind a betegek, mind az orvosok és egészségügyi szakemberek türelmét.

– Összességében jobb, korszerűbb körülmények várják a rendelőintézetbe betérő betegek és a dolgozókat – ecsetelte. Szólt arról, hogy Erdélyi Imola igazgató és munkatársai tevékenységének köszönhetően az eszközparkot is folyamatosan korszerűsítik az intézményben. Beszéde végén úgy vélekedett, a szakrendelő komfortosabbá teszi a békésiek életét, helyben elérhetőek rendelések, amelyek miatt nem kell utazniuk. A város pedig a szolgáltatással is erősíti Békés körzetközponti szerepét.

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, a beruházás egyszerre szolgálja az egészségügy, valamint a környezet- és klímavédelem fejlődését.

– A kormány kiemelten foglalkozik ezzel a két területtel – folytatta a gondolatot. Mint megtudtuk, a már említett művelődési központban a hasonló fejlesztés a végéhez közeledik. A felújítások eredményeként az épületek megújulása, korszerűsítése az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkenését eredményezi.

Számos területen előrelépés

– 2010 óta a kormány számos olyan intézkedést hozott, ami előrelépést hozott az egészségügyben – hangsúlyozta Dankó Béla. – Több orvos dolgozik, mint korábban, és a felsőoktatásban is nagyobb számban képeznek szakembereket, mint azt megelőzően. A kormányzat emellett ösztöndíjprogramokkal is igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy a fiatal orvosok helyben vállaljanak munkát. Javultak a munkakörülmények és a javadalmazások is kedvező irányban változnak. Rámutatott, 82 ezer egészségügyi szakdolgozó és védőnő fog négy év alatt 72 százalékkal magasabb bért kapni. Az emelés első lépése idén nyáron már megtörtént. Az idei költségvetésben kétharmaddal több forrást biztosítottak az alapellátásra mint 2010-ben. Akkor 119 milliárd, ebben az évben 199 milliárd forint áll rendelkezésre. A házi orvosi praxisok is több pénzből gazdálkodhatnak, a kormány pedig az egészségügyi intézményekre, a munkakörülmények javítására is figyelmet fordít. Dankó Béla a környezetvédelemmel kapcsolatos lépésekről is részletesen szólt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában