kamionhúzó bajnok

2019.07.22. 19:50

Kamionhúzásban verhetetlen a csárdaszállási Kónya Gergő

A csárdaszállási Kónya Gergő nyerte a HSMA Kamionhúzó Liga Eurotrade Kupa második, Szegeden rendezett fordulóját. A szombati megmérettetésen a sportember alig huszonhat másodperc alatt húzta el a 12 tonnás, azaz 12 ezer kilós kamiont húsz méterre. Kónya Gergőnek nem ez az egyetlen sikere, hiszen a HSMA Prémium Liga Füzesgyarmaton tartott fordulóján is az első helyen végzett.

Papp Gábor

Forrás: Beküldött felvétel

Idén első ízben szervezik meg a kamionhúzó liga versenysorozatot, aminek részeként az indulók három fordulóban bizonyíthatják erejüket. Kónya Gergő az első körben még nem vett részt. A Szegeden megtartott második fordulót azonban megnyerte, így automatikusan bejutott a szeptemberi döntőbe, ahol eldől majd, hogy ki lesz az év kamionhúzó bajnoka.

Beküldött fotók

A csongrádi megyeszékhelyen szervezett versengésen a feladat hám segítségével egy 12 tonnás, vagyis 12 ezer kilós kamion elhúzása volt 20 méterre. Minden versenyzőnek kétszer kellett húznia, tehát aki az első fordulóban rontott, a másodikban esélyt kapott a javításra. Kónya Gergő 26 másodperc alatt teljesítette a kihívást, amivel megnyerte a versenyt.

– Nagyon örültem ennek a győzelemnek és annak, hogy így döntős lettem – nyilatkozta a csárdaszállási sportember. – Nagyon szeretnék a döntőben is előkelő helyen zárni. Kétszeres kamionhúzó bajnokként nagy rajtam a teher, de várom a megmérettetést.

Gergő az egy héttel korábban megtartott HSMA Prémium Liga 2019 – IV. Füzes Kupán is remekelt.

A versenysorozat összesen hét állomásból áll, és aki a pontversenyben a legtöbb pontot szerzi, év végén az lesz a Prémium Liga bajnoka. A füzesgyarmati fordulón az ország legjobbjai álltak rajthoz, ahol az atlétáknak öt versenyszámban kellett megmérkőzniük. A már klasszikusnak mondható kamionhúzással indult a versengés, ahol egy 12,5 tonnás szerelvényt juttattak célba hám segítségével. Ezt követte az úgynevezett Apolló rudas felhúzás, ahol egy 5 centiméter átmérőjű rúddal kell minél nagyobb súlyt felemelni.

A harmadik próbatétel az úgynevezett izlandi kereszt cipelése volt, ahol egy 110 kilós, „T” alakú fémhengert kellett minél gyorsabban 40 méterre eljuttatni. Utolsó előtti feladat a koffercipelés volt, ahol maximális távolságra kellett elcipelni két darab, egyenként 130 kilós koffert. Utolsó, záró versenyszámként a kőgolyópakolás következett, aminek részeként egy 140 kilós golyót kellett egy 140 centiméter magas állványon át ötször minél gyorsabban átdobni.

 

Kónya Gergő egészen kiválóan helytállt a kihíváson, két számban, a kamionhúzásban és az Apolló-felhúzásban is győzött. A koffer- és az izlandikereszt-cipelésben pedig második helyen végzett.

Már a következő versenyre készül

A megszerzett előnyt az utolsó versenyszámban is sikerült megőriznem – mondta Kónya Gergő. – Így megnyertem a Békés megyei fordulót, amely nagyon sokat jelent nekem, hiszen „hazai pályán” versenyezni mindig nagyobb feladat. Külön öröm, hogy eddig még Prémium Liga-versenyen nem állhattam dobogón, most viszont sikerült győznöm. A felkészülésem természetesen folytatódik, hiszen az év hátralévő részében még három állomáson kell helytállnom. Bízom benne, hogy sikerül előkelő helyen zárnom az idei pontversenyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában