kamionhúzó bajnok

2019.07.22. 19:50

Kamionhúzásban verhetetlen a csárdaszállási Kónya Gergő

A csárdaszállási Kónya Gergő nyerte a HSMA Kamionhúzó Liga Eurotrade Kupa második, Szegeden rendezett fordulóját. A szombati megmérettetésen a sportember alig huszonhat másodperc alatt húzta el a 12 tonnás, azaz 12 ezer kilós kamiont húsz méterre. Kónya Gergőnek nem ez az egyetlen sikere, hiszen a HSMA Prémium Liga Füzesgyarmaton tartott fordulóján is az első helyen végzett.

Papp Gábor

Idén első ízben szervezik meg a kamionhúzó liga versenysorozatot, aminek részeként az indulók három fordulóban bizonyíthatják erejüket. Kónya Gergő az első körben még nem vett részt. A Szegeden megtartott második fordulót azonban megnyerte, így automatikusan bejutott a szeptemberi döntőbe, ahol eldől majd, hogy ki lesz az év kamionhúzó bajnoka.

Beküldött fotók

A csongrádi megyeszékhelyen szervezett versengésen a feladat hám segítségével egy 12 tonnás, vagyis 12 ezer kilós kamion elhúzása volt 20 méterre. Minden versenyzőnek kétszer kellett húznia, tehát aki az első fordulóban rontott, a másodikban esélyt kapott a javításra. Kónya Gergő 26 másodperc alatt teljesítette a kihívást, amivel megnyerte a versenyt.

– Nagyon örültem ennek a győzelemnek és annak, hogy így döntős lettem – nyilatkozta a csárdaszállási sportember. – Nagyon szeretnék a döntőben is előkelő helyen zárni. Kétszeres kamionhúzó bajnokként nagy rajtam a teher, de várom a megmérettetést.

Gergő az egy héttel korábban megtartott HSMA Prémium Liga 2019 – IV. Füzes Kupán is remekelt.

A versenysorozat összesen hét állomásból áll, és aki a pontversenyben a legtöbb pontot szerzi, év végén az lesz a Prémium Liga bajnoka. A füzesgyarmati fordulón az ország legjobbjai álltak rajthoz, ahol az atlétáknak öt versenyszámban kellett megmérkőzniük. A már klasszikusnak mondható kamionhúzással indult a versengés, ahol egy 12,5 tonnás szerelvényt juttattak célba hám segítségével. Ezt követte az úgynevezett Apolló rudas felhúzás, ahol egy 5 centiméter átmérőjű rúddal kell minél nagyobb súlyt felemelni.

A harmadik próbatétel az úgynevezett izlandi kereszt cipelése volt, ahol egy 110 kilós, „T” alakú fémhengert kellett minél gyorsabban 40 méterre eljuttatni. Utolsó előtti feladat a koffercipelés volt, ahol maximális távolságra kellett elcipelni két darab, egyenként 130 kilós koffert. Utolsó, záró versenyszámként a kőgolyópakolás következett, aminek részeként egy 140 kilós golyót kellett egy 140 centiméter magas állványon át ötször minél gyorsabban átdobni.

 

Kónya Gergő egészen kiválóan helytállt a kihíváson, két számban, a kamionhúzásban és az Apolló-felhúzásban is győzött. A koffer- és az izlandikereszt-cipelésben pedig második helyen végzett.

Már a következő versenyre készül

A megszerzett előnyt az utolsó versenyszámban is sikerült megőriznem – mondta Kónya Gergő. – Így megnyertem a Békés megyei fordulót, amely nagyon sokat jelent nekem, hiszen „hazai pályán” versenyezni mindig nagyobb feladat. Külön öröm, hogy eddig még Prémium Liga-versenyen nem állhattam dobogón, most viszont sikerült győznöm. A felkészülésem természetesen folytatódik, hiszen az év hátralévő részében még három állomáson kell helytállnom. Bízom benne, hogy sikerül előkelő helyen zárnom az idei pontversenyt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában