Békés megye/Solferino

2019.07.03. 06:55

Az eszme indulásánál emlékeztek az évfordulókra a vöröskeresztesek

A közelmúltban Solferinoban emlékeztek a település közelében vívott tragikus csata 160. évfordulójára és a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok (IFRC) 1919-es megalakítására. Az eseményen csaknem 140 országból, több mint tízezren vettek részt, köztük a Vöröskereszt megyei szervezetének tizenhat tagja és önkéntese.

Papp Gábor

Szerettük volna látni, hogy honnan indult az eszme. Hisszük, hogy aki a Vöröskeresztes gondolkodásmóddal azonosul, annak álma, hogy eljusson az olaszországi településre. Ez a mi zarándokutunk, a mi El Caminónk – nyilatkozta hírportálunknak az úttal kapcsolatban Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei szervezetének igazgatója és Barta István Zoltán, a megyei szervezet alelnöke.

Beküldött felvétel

1859-ben ezen a helyszínen zajlott le az az összecsapás, amelyben az osztrák és az egyesített francia-szárd haderők ütköztek meg. A csatának mintegy 40 ezer halálos áldozata és sebesültje volt. Henry Dunant svájci üzletember a csatatér borzalmai láttán elhatározta, hogy segítséget nyújt a sebesülteknek. A szomszédos falu lakosainak segítségével önkéntes csapatot szervezett, mely mindkét harcoló fél sérültjeit ellátta. Gyakorlatilag ekkor kezdődött a Vöröskereszt története. A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságokat (IFRC) 1919-ben alapították.

Mint megtudtuk, a szervezők Solferino mellett példás biztonsági intézkedések mellett egy óriási sátortábort építettek fel. A megyei delegáció egy 100 főt befogadó sátorban kapott helyet kínai, belga, német, olasz vöröskeresztesekkel. A körülményeket jól jellemzi, hogy akár a csomagokat, akár a kialakított két töltőponton elhelyezett mobiltelefonokat magukra lehetett hagyni. A táborban pedig számtalan, a karitatív szervezetre jellemző program várta a résztvevőket az egészségügytől a megelőzésig. A Békés megyei delegáció ellátogatott egyebek mellett a solferinoi múzeumba is, ahol szemléletesen, tárgyakkal, képekkel mutatták be, mi történt az 1859-es csatában.

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal

A program csúcspontja a szombaton megtartott fáklyás felvonulás volt, amelyen nem mindennapi látványt nyújtott, ahogy a több mint 10 ezres tömeg a solferinoi várból a már említett táborba vonult. A település lakói az utcákra sereglettek, vagy otthonaik ablakából vastapssal fogadták a vöröskereszteseket. A megyei csapat 70 éves tagja is megtette a közel 20 kilométeres utat.

– A fáklyák messzire világítottak, olyan élmény volt ez, amit életében talán ha néhányszor él át az ember – tette hozzá Barta István Zoltán. Az eseményen lehetőség nyílt a Vöröskereszthez kötődő tárgyak csereberéjére is, amivel mindenki igyekezett élni, és emlékeket hazahozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában