Körös-Maros Nemzeti Park

2019.06.28. 07:08

Parlagi sasfiókákat gyűrűztek a Dévaványai-Ecsegi pusztákon

Tizenkét parlagi sasfióka lábára került jelölőgyűrű a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén.

Körös-Maros Nemzeti Park

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon idén a park igazgatóságának munkatársai nyolc fészket jelöltek ki arra, hogy a bennük lévő fiókákat gyűrűvel lássák el. Június 21-én hajnalban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaival együtt indultak útnak, hogy végrehajtsák a feladatot. Végül csak hat fészekben tudtak gyűrűzni, mivel az egyikben nem volt költés, az utolsóhoz pedig az időközben kitört vihar miatt nem tudtak felmenni.

Fotók: Körös Maros Nemzeti Park

Mind a hat fészekben volt költés, a fiókák egészségesek, jól fejlettek. Két fészekben egy, kettőben kettő, végül kettőben három fiókát találtak, az átlag fiókaszám tehát kettő volt. A fiatal madarak már kifejlődtek akkorára, hogy csüdjükről nem jön le a gyűrű, s később sem lesz szoros, azaz nem zavarja majd őket.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaival közösen végzett jelölés során minden fióka bal lábára egy ornitológiai fémgyűrű, jobb lábára pedig egy háromjegyű kódot tartalmazó színes jelölőgyűrű került, melynek adatai egy távcső, vagy teleszkóp segítségével nagy távolságból is jól leolvashatók. A Körös-Maros Nemzeti Parkban gyakran bukkannak fel jelölőgyűrűs parlagi sasok, olyanok, amelyeket korábban itt gyűrűztek, s olyanok is, amelyeket az ország más nemzeti parkjaiban jelöltek meg.

A gyűrűzés alkalmával a fészkek körül tollmintákat is gyűjtöttek, melyekből genetikai vizsgálatok segítségével értékes adatokat nyerhetnek – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában