Galériával

2019.06.21. 18:20

Átadták a Kiserdei Tanuszoda épületét Füzesgyarmaton

Ünnepélyes keretek között adták át és avatták fel a Kiserdei Tanuszoda épületét péntek délután Füzesgyarmaton. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban épült tanuszoda hiánypótló feladatot lát el a jövőben: egyfelől biztosítja az iskolások számára a testnevelésórákon történő úszásoktatás infrastrukturális feltételeit, valamint helyszínt ad a térségbeli gyermekek mindennapos sportolására, de az oktatási időn kívül a felnőtt lakosság is igénybe tudja majd venni az uszoda szolgáltatásait.

Nagy-Laczkó Viktória

A forróság ellenére kisebb tömeg gyűlt össze az avatóünnepségen péntek délután a Kossuth utca 88. szám alatt. Nem csoda, hiszen az alapkőletétel óta immáron három év telt el, s a település lakosai éppúgy várták a fejlesztési program keretében megépült tanuszoda átadóját, mint az úszásoktatás iránt érdeklődő, arra jelentkező gyermekek és leendő oktatóik. A rendezvényen megjelenteket Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Bere Károly polgármester köszöntötte.

dr. Kovács József, Szabó Tünde és Bere Károly vágta át a nemzeti színű szalagot /Fotó: Lehoczky Péter/

Az államtitkár kiemelte, a múltban és a jelenben nagy sikereket értek el az úszóink, éppen ezért szükség van a minőségi utánpótlás-nevelésre, de még nagyobb szükség van arra, hogy minden gyermek megtanuljon úszni.

– A fejlesztési programot a lehető legtöbb tartalommal kívánjuk megvalósítani. Ennek oka egyértelmű, hiszen az úszás az egyike a legegészségesebb sportágnak: a minőségi testedzés mellett a gyermek számára fegyelmet tanít, javítja vagy még jobbá teszi a testmozgást és rendkívüli módon fejleszti a keringési rendszert. Magyarországon kiemelt jelentősége van a sportnak, és a magyar kormány minden segítséget megad, hogy sportsikerekkel teli múltunkat elismerésre méltó sporteredményekben és sportolásban gazdag jövő követhesse – fogalmazott Szabó Tünde.

Dr. Kovács József elmondta, 2014-ben született meg az a kormányhatározat, ami a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programmal egyetértve alapozta meg a köznevelési infrastruktúra-bővítő beruházásokat, így a tanuszodák, tornatermek és tantermek építését országszerte. A kormány a Nemzeti Sportközpontokat bízta meg azzal a feladattal, hogy fogja össze és országosan próbálja együttműködésben biztosítani ezen beruházások megvalósulását.

Bere Károly arra tért ki, hogy bár a projekt kezdetén voltak hangok, melyek nem feltétlen értettek egyet azzal, hogy a tanuszoda Füzesgyarmaton épüljön fel, végül a felsorakoztatott okok mindenkit meggyőztek.

– Elsősorban szakmai oka volt annak, hogy a településünkre került a létesítmény. Részint már van egy fürdő a városban, részint a szükséges kutak is rendelkezésünkre állnak. De humánerőforrás magyarázata is van a döntésnek, ugyanis vannak olyan szakembereink, akik jártasak az üzemeltetésben, továbbá olyan szakértőink is, akik úszni tanítják a gyermekeket – fogalmazott a polgármester.

Minden járásban legyenek létesítmények

A kormány 2014-ben döntött arról, hogy minden járásban megfelelő létesítmények legyenek a köznevelődéshez igazodva. A füzesgyarmati tanuszoda a 18., melyet a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban átadtak. Az első ütemben egyébként összesen 25 épül, így további 7 kialakítása van még folyamatban.

– Jelen évben és a következő esztendőben is 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre a programban uszodák létesítésére. A járások tekintetében jó az arány, s már tervezzük a második ütemet. Ebben 25 darab ilyen, a füzesgyarmatihoz hasonló tanmedencét fogunk építeni. Ezek közül néhánynak már túl vagyunk az alapkőletételén is. S a tanmedence program mellett megjelentek a tornatermek is. Ezek esetében is három kategória van, a kisebbtől egészen a kézilabda-mérkőzéseknek megfelelő méretűekig. A fejlesztésekre mind-mind szükség volt, hiszen beindult a mindennapos testnevelés, s ennek hátterét meg kellett teremtenünk – árulta el lapunk kérdésére Szabó Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában