Békéscsaba

2019.06.28. 13:42

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek a városházán

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek hegedűszóval kísért népdalokkal, verssel az önkormányzat rendezvényén pénteken Békéscsabán, a városháza árkádsoránál.

Licska Balázs

Megkoszorúzták azt az emléktáblát, amit anno a koholt vádak alapján Békéscsabán 1950. július 15-én kivégzett köröstarcsai parasztember, Molnár Sándor emlékére állítottak.

Vánsza Pál mondott beszédet a rendezvényen. /Fotók: Imre György/

Beszédében Vánsza Pál, a POFOSZ, azaz a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének megyei elnöke kifejtette, a kommunisták erőszakszervezetek életre hívásával, a nem csak pártokat érintő szalámipolitikával, választási csalásokkal egypártrendszert hoztak létre. Mivel a kolhozosítás nem érte el a kívánt eredményt, a hatalom túszul ejtette a parasztokat, 400 ezer gazdát ért az a vád, hogy kulák, mindent elkövettek azért, hogy lejárassák a kulákokat. Kiemelte: a kommunisták mindenkit ellenségnek tekintettek.

– A nagyapámtól azt tanultam, hogy a magyar parasztembernek öt ellensége van: a négy évszak és a kommunista – zárta Vánsza Pál, egy személyes példát is megosztva, mely szerint akkor, amikor apját 1953-ban bekényszerítették a téeszbe, zokogott, a kommunisták a neki ígért csikót is elvették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában