probléma

2019.05.02. 11:25

Kiabálnak, koldulnak a békéscsabai belvárosban

Egymással veszekednek, kéregetnek, maguk alá vizelnek vagy a bokorban végzik szükségleteiket Békéscsaba belvárosában, az Andrássy út elején egy társaság tagjai, akik rendszeresen a csobogó melletti padokon tanyáznak. Többségük – a hiedelemmel ellentétben – nem hajléktalan.

Licska Balázs

Forrás: Shutterstock illusztáció

A Facebook közösségi portálon, az egyik békéscsabai csoportban felzúdulást váltott ki a minap az a bejegyzés, amely szerint emberi ürülék úszkált az Andrássy út elején, az ábécé előtti szökőkútban. A városházán elmondták: a csobogóban a környező fákról lehullott növényi részeket találtak, amik egy csomóba álltak össze a vízben, egyéb szennyeződés nem volt.

A bejegyzésben felvetett probléma, amely szerint egy galeri tagjai rendszerint a csobogó melletti padon tanyáznak, valós probléma a környékbeli fagylaltozó és kávézó, valamint az újságos-lottózó munkatársai szerint.

Rendszeresen a csobogó melletti területen tanyáznak, olykor alszanak is egy társaság tagjai az Andrássy út elején /Illusztráció: Shutterstock/

A fagylaltozóban és a kávézóban elmondták: a kiabálásokon, veszekedéseken felül van, hogy maguk alá vizelnek vagy a bokorban végzik szükségleteiket, gusztustalan dolgokat művelnek a fedélnélkülinek tűnő emberek. Panaszkodtak, hogy a vendégek is megbotránkoznak az esetek láttán, hallatán, a társaság tagjai megijesztik a gyerekeket, elrémisztik a családokat.

Az újságos-lottózó munkatársa szerint nem olyan durva a helyzet, mint évekkel ezelőtt, amikor neki is rendre panaszkodtak a vendégek, hogy a hajléktalanok vagy annak látszók kéregetnek, esetenként zaklatóan. Úgy véli: most viszonylag rendezett a helyzet, ami köszönhető a hatóságok sűrű intézkedésének és annak, hogy a járókelők nem adnak pénzt.

A családsegítő és gyermekjóléti intézmény vezetője, Varga Éva érdeklődésünkre elmondta: jelenleg 26 hajléktalan van Békéscsabán, akik közül mindössze ketten élnek aktívan közterületen. A belvárosi társaság tagjai pedig jellemzően nem közülük kerülnek ki, hanem olyan emberek, akiknek amúgy van lakása, szállása. A galeriből egy ember a hajléktalanszállón, egy pedig az utcán él – őket rendre terelik is az utcai szociális munkások, hogy ne a belvárosban tanyázzanak, kéregessenek.

A pletykák szerint vannak olyanok a társaságban, akik egyébként havi több tízezer forintos jövedelemmel rendelkeznek, de rendszeresen rátelepszenek a kéregetőkre és lehúzzák őket pénzzel. És hiába igyekeznek őket is jobb belátásra bírni, tisztában vannak a jogaikkal. Sőt, nem gond nekik, ha megbírságolják őket. Tudják: hónapok telnek el, mire a büntetésüket le kell ülniük, és a börtönt kirándulásként fogják fel, ahol van reggeli, ebéd, vacsora, ahol egész nap tévézhetnek, olvashatnak.

A rendőrségen elmondták: minden bejelentésre reagálnak, kapnak amiatt is jelzést, hogy hajléktalanok vagy annak tűnő emberek veszekednek, tanyáznak a belvárosban. A rendőrök minden esetben a helyszínre mennek, tájékozódnak; bűncselekmény és szabálysértés esetén intézkednek. A törvény szerint az követ el szabálysértést, aki életvitelszerűen tartózkodik a közterületen.

Koldulás miatt figyelmeztettek

Nem igazán fut be a polgármesteri hivatalba jelzés, panasz hajléktalanok vagy utcán lézengők miatt, 2-3 éve volt inkább jellemző, hogy városközpontot érintő problémákat jelentettek be.

A közigazgatási osztály vezetője, dr. Urbán-Zsilák Klára elmondta: koldulás miatt tavaly volt, hogy figyelmeztettek, valamint három esetben közigazgatási eljárást indítottak. Jogszabályba az életvitelszerű közterületi tartózkodás ütközik, de Békéscsaba belvárosában jelenleg ilyen nem valósul meg. Aki a közterületet vécéként használja, szabálysértést követ el, tetten érés esetén rendőr és közterület-felügyelő is bírságolhat.

Az önkormányzat több intézkedést is tett, hogy fejlessze az ellátórendszert, segítse a hajléktalanok társadalmi be- és visszailleszkedését – jelezte dr. Tőgye Ildikó, a szociálpolitikai osztály vezetője. Fejlesztették a Gyár utcai hajléktalanszállót, hosszabb ideig van nyitva a nappali melegedő, tisztasági csomagokat, ételt adnak az érintetteknek, segítik a lakhatásukat, a közfoglalkoztatásban munkát biztosítanak számukra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában