EP-választás

2019.05.27. 16:04

A szavazatok több mint felét a Fidesz-KDNP kapta Békés megyében

Békés megyében több mint 52 százalékos győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a vasárnapi európai parlamenti választáson. A voksolásra jogosultak 38,65 százaléka járult az urnák elé, ami azt jelenti, hogy a 284 ezerből több mint 109 ezren nyilvánítottak véleményt.

Nagykovácsi, 2019. május 26. Paksi Gábor családjával szavaz az európai parlamenti választáson a Nagykovácsi Általános Iskolában kialakított 6. szavazókörben 2019. május 26-án. MTI/Kovács Tamás

Mint megírtuk, a megyében a megjelent választók több mint 52 százaléka a kormánypártokra húzta be az ikszet – az országos átlaghoz hasonlóan –, ám vannak olyan települések, ahol még ennél is jelentősebb sikert aratott a Fidesz-KDNP. Kétsopronyban, Biharugrán, Geszten, Körösnagyharsányban, Körösújfaluban, Kisdombegyházon, Magyardombegyházon a voksok több mint 70 százalékát söpörte be.

Békés megyében is a DK volt a legerősebb ellenzéki párt a 16,74 százalékával. Néhány településen – így Békéscsabán, Kétegyházán, Mezőberényben, Gyulán, Méhkeréken, Mezőgyánban, Dombiratoson, Lőkösházán és Mezőhegyesen – több mint 20 százalékot értek el.

Illusztráció: MTI

A Jobbik Békés megyében átlagosan 8,65 százalékot kapott. Egyes településeken arányaiban szinte ennek kétszeresét, több mint 16 százalékos eredményt ért el, így Újszalontán, Almáskamaráson, Medgyesegyházán és Nagykamaráson.

Az MSZP-Párbeszéd a voksok több mint 8,5 százalékát zsebelte be Csabacsűdön, Mezőgyánban, Sarkadkeresztúron, Szeghalmon, Kardoskúton, Medgyesegyházán.

Noha országos és megyei szinten megugrotta a lécet a Momentum Mozgalom, az egyes helységeket nézve ez csak a Békés megyei települések harmadában volt így. Békéscsabán több mint 10 százalékkal, Gyulán és Szeghalmon több mint 8 százalékkal zárt.

A Mi Hazánk Mozgalom nem érte el a küszöböt országos és megyei szinten sem. Volt azonban közel húsz Békés megyei település, ahol több mint 5 százalékot kapott, sőt Gádoroson, Orosházán és Végegyházán 6 százalékot is meghaladó eredményt ért el.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt mindössze Újszalontán kapott több mint 5 százalékot, az LMP pedig egyetlen Békés megyei településen sem jutott 5 százalék fölé, Békés megyében átlagosan 2 százalékot szerzett.

A részvételi adatokat böngészve megállapítható, hogy Békés megyében a választásra jogosultak 38,65 százaléka járult az urnák elé, ami több mint 109 ezer voksot jelentett. A részvételi arány Pusztaottlakán, Kétsopronyban, Csárdaszálláson, Biharugrán volt a legmagasabb – 50 százalék feletti vagy közeli –, Bucsán, Ecsegfalván, Geszten, Okányban és Vésztőn pedig a legalacsonyabb, 30 százalék alatti.

A választás eredményeit itt böngészheti.

Köszönetet mondott Herczeg Tamás

– Az európai uniós választások magyarországi történetében még soha nem volt ilyen magas a részvételi arány. Ezért köszönetet mondok valamennyi választópolgárnak, aki részt vett a választáson. Köszönöm továbbá, hogy a szavazók többsége támogatja a kormánypártok európai politikáját. A választáson az Európai Parlamentbe jutott mind a huszonegy magyarországi képviselőnek, az ország érdekeit szolgáló jó és eredményes munkát kívánok – fogalmazott Herczeg Tamás.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: – Vasárnap még az európai parlamenti választásokra figyeltünk, ma már a Magyar Parlamentben kezdődött újabb munkanap. A két napos ülés napirendi pontjai között szerepel, a kormány Családvédelmi Akciótervének részét képező nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetésének a tárgyalása. A javaslat parlamenti, általános vitájára várhatóan kedd délelőtt kerül sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában