Gyula

2019.05.28. 13:40

A Patrióta Kisvendéglő nyerte a Virágos ételek versenyét

Ünnepélyes keretek között adta át a Patrióta Kisvendéglő tulajdonos-vezetőinek, Csiszér Árpádnak és Csiszér-Nyári Katalinnak a Virágok a gasztronómiában című versengés fődíját kedden délelőtt Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

P. G.

A Gyulai Virágok Fesztiválja elnevezésű programsorozathoz kapcsolódva idén is megrendeztük a Virágok a gasztronómiában elnevezésű programot – mondta el az átadást megelőző sajtótájékoztatón Komoróczki Aliz. A szakember kitért arra, hogy a korábbi évekhez képest a kiírás annyiban változott, hogy nem csak a vendégek, hanem inkognitóban a tavaly az év séfjének megválasztott Barna Ádám, a St. Andrea Étterem séfje is értékelte az ételkülönlegességeket, a menüsorokat.

Csiszér Árpád és Csiszér-Nyári Katalin munkáját újabb díjjal ismerték el /A szerző felvétele/

A versengéshez az Aqua Hotel Superior Gyula, a Beer Corner Pub & Restaurant, a Hunguest Hotel Erkel és a Patrióta Gyulai Kisvendéglő csatlakozott. A vendégek és Barna Ádám döntése értelmében idén a Patrióta Kisvendéglő, a Csiszér Árpád által összeállított ételek nyerték a megmérettetést.

Komoróczki Aliz elmondta, egy fórumot, egy workshopot is életre hívnak, amelynek első állomása kedden éppen a nyertes vendéglőben volt. Mint kiemelte, a legfőbb cél az, hogy a város gasztronómiája tovább fejlődjön, még magasabb szinte emelkedjen. Idén még két hasonló összejövetelt szerveznek.

Barna Ádám kifejtette, nagyszerű dolognak tartja, hogy a gyulai éttermek kínálatukban megjelenítik egy helyi rendezvény tematikáját.

– Így a városba látogató vendégek valóban érezhetik, hogy a programsorozat alatt minden a virágokról szól – ecsetelte a szakember. – Ez remek alkalom arra, hogy a szakács kollégák kiszakadjanak a hétköznapi rutinból, és valami újat, izgalmasat hozzanak létre. A vendégek pedig egy új oldaláról ismerhetik meg kedvenc éttermük kínálatát. A mi szakmánkban úgy tudunk maradandót létrehozni, hogyha valami olyat készítünk, ami a vendégek emlékezetében is megmarad.

Hangsúlyozta, a virágokkal való főzés túl kell, hogy mutasson egy öncélúan ételre helyezett virágon. Egyes virágoknak használhatjuk a szárát, bimbóját, termését, készítsünk belőlük ecetet, vinegrettet, ízesített olajakat, kivonatokat.

Csiszér-Nyári Katalin elmondta, évekkel ezelőtt a városban elsők között készítettek virágos ételeket a Virágok fesztiváljához kapcsolódva. Megerősítve a Barna Ádám által elmondottakat, kiemelte, a virágot nem feltétlenül ráteszik az ételekre, hanem ebben az évben inkább fűszerezésre használták.

– Mindezek jó kiegészítői a sülteknek, előételeknek, főételeknek, desszerteknek is – tette hozzá. – A Virágok Fesztiválja folyamatosan egyre népszerűbb, amivel párhuzamosan egyre több vendég keresi a virágokkal készült ételeket is. A legjobb étterem nyereménye egy több százezer forint értékű marketingcsomag a Gyulai Turisztikai NKft. Jóvoltából. A Patrióta séfje, Csiszér Árpád pedig egy 2 főre szóló, 2 éjszakás wellnesshétvégét nyert, teljes ellátással egy belföldi négycsillagos hotelben.

S végül a vendéglő díjnyertes menüje

Diós, levendulás házikenyér, „csirkepatè”

Zöldspárga, kacsasonka, rántott tojás

Sertéspofa, bodzás alma, burgonya

Csokoládemousse, orgonagranite, tuille

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában