2019.05.28. 13:40
A Patrióta Kisvendéglő nyerte a Virágos ételek versenyét
Ünnepélyes keretek között adta át a Patrióta Kisvendéglő tulajdonos-vezetőinek, Csiszér Árpádnak és Csiszér-Nyári Katalinnak a Virágok a gasztronómiában című versengés fődíját kedden délelőtt Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.
A Gyulai Virágok Fesztiválja elnevezésű programsorozathoz kapcsolódva idén is megrendeztük a Virágok a gasztronómiában elnevezésű programot – mondta el az átadást megelőző sajtótájékoztatón Komoróczki Aliz. A szakember kitért arra, hogy a korábbi évekhez képest a kiírás annyiban változott, hogy nem csak a vendégek, hanem inkognitóban a tavaly az év séfjének megválasztott Barna Ádám, a St. Andrea Étterem séfje is értékelte az ételkülönlegességeket, a menüsorokat.
A versengéshez az Aqua Hotel Superior Gyula, a Beer Corner Pub & Restaurant, a Hunguest Hotel Erkel és a Patrióta Gyulai Kisvendéglő csatlakozott. A vendégek és Barna Ádám döntése értelmében idén a Patrióta Kisvendéglő, a Csiszér Árpád által összeállított ételek nyerték a megmérettetést.
Komoróczki Aliz elmondta, egy fórumot, egy workshopot is életre hívnak, amelynek első állomása kedden éppen a nyertes vendéglőben volt. Mint kiemelte, a legfőbb cél az, hogy a város gasztronómiája tovább fejlődjön, még magasabb szinte emelkedjen. Idén még két hasonló összejövetelt szerveznek.
Barna Ádám kifejtette, nagyszerű dolognak tartja, hogy a gyulai éttermek kínálatukban megjelenítik egy helyi rendezvény tematikáját.
– Így a városba látogató vendégek valóban érezhetik, hogy a programsorozat alatt minden a virágokról szól – ecsetelte a szakember. – Ez remek alkalom arra, hogy a szakács kollégák kiszakadjanak a hétköznapi rutinból, és valami újat, izgalmasat hozzanak létre. A vendégek pedig egy új oldaláról ismerhetik meg kedvenc éttermük kínálatát. A mi szakmánkban úgy tudunk maradandót létrehozni, hogyha valami olyat készítünk, ami a vendégek emlékezetében is megmarad.
Hangsúlyozta, a virágokkal való főzés túl kell, hogy mutasson egy öncélúan ételre helyezett virágon. Egyes virágoknak használhatjuk a szárát, bimbóját, termését, készítsünk belőlük ecetet, vinegrettet, ízesített olajakat, kivonatokat.
Csiszér-Nyári Katalin elmondta, évekkel ezelőtt a városban elsők között készítettek virágos ételeket a Virágok fesztiváljához kapcsolódva. Megerősítve a Barna Ádám által elmondottakat, kiemelte, a virágot nem feltétlenül ráteszik az ételekre, hanem ebben az évben inkább fűszerezésre használták.
– Mindezek jó kiegészítői a sülteknek, előételeknek, főételeknek, desszerteknek is – tette hozzá. – A Virágok Fesztiválja folyamatosan egyre népszerűbb, amivel párhuzamosan egyre több vendég keresi a virágokkal készült ételeket is. A legjobb étterem nyereménye egy több százezer forint értékű marketingcsomag a Gyulai Turisztikai NKft. Jóvoltából. A Patrióta séfje, Csiszér Árpád pedig egy 2 főre szóló, 2 éjszakás wellnesshétvégét nyert, teljes ellátással egy belföldi négycsillagos hotelben.
S végül a vendéglő díjnyertes menüje
Diós, levendulás házikenyér, „csirkepatè”
Zöldspárga, kacsasonka, rántott tojás
Sertéspofa, bodzás alma, burgonya
Csokoládemousse, orgonagranite, tuille