Gyulai Pálinkafesztivál

2019.04.09. 10:41

Bemutatják az étel és a pálinka kapcsolatát

Folytatódik a Gyulai Pálinkafesztiválon tavaly hatalmas sikert aratott exkluzív gasztronómiai sorozat, ezúttal Szilva a konyhában címmel. Az alprogramot a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban rendezik meg április 13-án, amelynek során bemutatják a látogatóknak az ételek és a pálinka kapcsolatát.

Papp Gábor

Idén a fesztiválon is a szilvapálinka kerül a középpontba. A szilvának pedig ott a helye a konyhában, pálinkaként is. Egy jó korty kedvet csinál a főzéshez. Egy másik pohárka szilva sok ételt finomabbá tesz. A páclében csodákra képes, legyen szó húsról, zöldségekről, gyümölcsökről.

Több ételbe főzés közben önthetünk is egy kis szilvapálinkát, de vigyázzunk arra, hogy maradjon a végére is. Vagyis, parfümként rápermetezhetjük desszertjeinkre. Az igazi jó szilvapálinka kiváló étvágygerjesztőnek. Étkezés közben az ízek elválasztójaként is kortyolhatjuk. Az étkezés után pedig „csapatóként”, ahogy a köznyelv használja, és nincs is rá jobb szó.

Természetesen a szilvapálinkát kis mértékben használjuk az ételeinkben. Nem az alkoholtartalma, hanem az illata, az aromája a fontos. És ahány szilva, annyiféle íz, savasság, mely könnyítheti, karakteresebbé, zamatosabbá teheti az ételeinket. És ami még különleges, házi sajtokat is érlelhetünk benne.

Minden látogató ajándékba megkapja az erre az eseményre készült receptfüzetet, amelyben Prohászka Béla és Balogh László ajánlásával készült ételek receptjei olvashatók.

A vendégeket Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, a Gyulai Pálinka Manufaktúra szakembere, Prohászka Béla olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, valamint Balogh László cukrászmester kalauzolja majd végig az egyébként belépődíjas, Szilva a konyhában programon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában