Munkabiztonság

2019.04.26. 15:22

Munkabalesetben elhunytakra emlékeztek Békéscsabán

Nyílt napot rendeztek pénteken Békéscsabán, ahol a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalókra emlékeztek.

Papp Gábor

Az emléknap egyik legfőbb célja az volt, hogy felhívja a nyilvánosság és a dolgozók figyelmét a munkabiztonság, a munkahelyi balesetek megelőzésének fontosságára, mivel tudjuk, hogy Magyarország gazdaságának alapja a munka. Ugyanakkor a munkavégzés sok esetben veszélyekkel is járhat – fogalmazott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén tartott eseményen Szabó Viktor.

A Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának hivatalvezető-helyettese rendkívül fontosnak nevezte, hogy a munkaadók a munkavédelmi szabályok betartása mellett mindent megtegyenek a munkavállalók életének és testi épségének védelme és biztonsága érdekében.

A szerző felvétele

Kitért arra, hogy Magyarországon feltehetően a munkabalesetek felét, egyes becslések szerint ennél nagyobb részét eltitkolják. Tavaly hazánkban 79-en, 2016-ban 80-an, 2017-ben pedig szintén 79-en vesztették életüket munkabalesetben. Az előző évben közel 24 ezer munkavállaló szenvedett sérülést.

Hazánkban naponta átlagosan 65 ember sérül meg a munkahelyén, minden második napon történik súlyos munkabaleset, és minden ötödik napon meghal valaki munkabalesetben. Hangsúlyozta, a kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala, mint munkavédelmi hatóság, kiemelt céljának tekinti a munkabalesetek megelőzését. Szabó Viktor kérésére egyperces néma felállással tisztelegtek a munkabalesetekben elhunytak, rokkanttá vált emberek előtt.

Köszöntötte a megjelenteket Bődi János, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke és Dobókői György kormányhivatali főosztályvezető.

Sima Ferenc, a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztály Munkabiztonsági Osztályának osztályvezetője a megelőzés jelentőségét, a hatósági tapasztalatokat ismertette.

Mint kiemelte, a felügyelők ellenőrzéseik során arra is igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy a munkáltatóknál feltárt egy-egy hiányosság milyen veszélyekkel jár, milyen következményekkel járhat.

Hozzátette ugyanakkor, hogy nem csak a munkáltatók, de a munkavállalók is felelőtlenek néha. A munkabalesetek száma emelkedik, még ha a tendencia kevésbé erőteljes is. Az egyes ágazatokat górcső alá véve kifejtette, tavaly az építőiparban 50 súlyos, ebből 22 halálos munkabaleset történt.

A feldolgozóiparban 43 súlyos és 12 halálos munkabalesetet regisztráltak, szállítás-raktározásban 12-en, a mezőgazdaságban 10-en haltak meg. Utóbbi területen csökkenés tapasztalható a közelmúltbeli két éves megelőzési kampány eredményeként is. A kiemelt ágazatokban 14 ezer 300 munkáltatót ellenőrzött a munkavédelmi hatóság tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában